I enkelte deler av fjellpartiet har farten blitt målt til hele 15 cm i døgnet. Vi har aldri opplevd så stor bevegelse før, sa sjefgeolog Lars Harald Blikra ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) fredag morgen.

– Farten har stabilisert seg på rundt 10 cm i døgnet, forteller Brigt Sandal i NVE til Sunnmørsposten klokka 12.

De måler farten på tre ulike måter: Med strekkstag oppe i fjellet, med geofon som måler rystelser og med radar som står nede i dalen.

Oppe på fjellet har de tre personer som styrer det Sandal kaller vanningsforsøket. Det er disse som har tatt bildene i formiddag.

– Ved å tilføre vann så har vi fått økt bevegelse. Likevel har vi ikke kommet dit som målet var, at vi fikk løst ut deler av eller hele fjellpartiet. Det gjenstår derfor fortsatt en bit før det blir en trygg hverdag for dem som bor her, sier Sandal.

Blikra sier at NVE ikke frykter at arbeidet vil påvirke resten av fjellet Mannens stabilitet.NVE vil i ettermiddag ta en vurdering av hvor lenge de vil fortsette med å pumpe vann over Veslemannen.

– Vi går inn i en periode der nedbøren først kommer som snø på fjellet, og etter hvert ingen nedbør og bare kaldt, sier Sandal.