Hever farenivået for Veslemannen: – En utvikling kan skje raskt

NVE hevet torsdag ettermiddag farenivået for det ustabile fjellpartiet til oransje farenivå. Fjellpartiet reagerer kraftig på vanntilførsel på denne tiden, og det er meldt både nedbør og snøsmelting.
Nyheter

– På bakgrunn av relativt store bevegelser, værvarslet og stor sensitivitet for regn varsler NVE nå oransje farenivå for Veslemannen, het det i en rapport torsdag ettermiddag.

I forrige uke ble dyr og mennesker som bor nedenfor det rasutsatte fjellmområdet evakuert, da farenivået ble økt til rødt - ekstrem fare. Da pumpet NVE vann ned i fjellet i håp om å utløse et skred.

«Veslemannen» – rasutsatt del av fjellet Mannen i Romsdalen

Følg Veslemannen millimeter for millimeter

Så mye har Veslemannen beveget seg i 2017.


Så minket bevegelsene betydelig, temperaturene frøs til og fjellet stabiliserte seg noe. Søndag fikk beboerne flytte tilbake.

Nå er altså farenivået hevet fra gult til oransje. Heves det til rødt, evakueres de på nytt.

– Farenivået heves på bakgrunn av meldinger om mildvær og nedbør. Det er ikke noe dramatisk, men en forberedelsesfase, sier seksjonssjef Lars Harald Blikra i NVE.

– Evakuering skjer på rødt farenivå. Dette varselet er basert på meldingen, så får vi se hvordan det utvikler seg, sier han.

Det er politiet som eventuelt tar vurderingen om når en evakuering skal settes i gang.

Buss for tog

Ifølge Åndalsnes Avis blir avgangene til NSB fra Rauma fredag ettermiddag erstattet med alternativ transport til Bjorli. NSB gjør dette for å unngå at tog blir "stengt inne" i Åndalsnes.

– Kan skje raskt

Hevingen av farenivået er basert på værvarsel om nedbør og mildvær fra og med fredag, til og med tirsdag neste uke.

– Fjellpartiet reagerer kraftig på vanntilførsel på denne tiden, og en utvikling kan skje raskt. Det er nå relativ stor bevegelse i fjellet med 27 mm/døgn i øvre delen og 4 mm/døgn i nedre delen, men bevegelsene er omtrent uendret siden i går, skriver NVE i dagsrapporten fredag morgen.

Det ligger en del snø i fjellet som kan smelte og bidra til mer vanntilførsel.

«Veslemannen» – rasutsatt del av fjellet Mannen i Romsdalen

Følg Veslemannen millimeter for millimeter

Så mye har Veslemannen beveget seg i 2017.


Relativt store hastigheter

Fredag 6. oktober målte NVE bevegelser på opp mot 20cm/døgnet, og det gikk flere store steinsprang.

Hastighetene i fjellet er minket betydelig siden forrige helg, men de er fortsatt relativt store med 2-3 cm /døgnet i øvre del, skriver NVE i rapporten som blei lagt ut torsdag.


Dronevideo: Veslemannen

Se video fra Veslemannen, filmet av NVE for en måned siden.

120.000-180.000 kubikk kan rase ut:

Har pumpet nærmere 200.000 liter vann ned i fjellet: Vannet gav effekt, men de fikk ikke pumpet nok

For første gang forsøkte NVE å «hjelpe» i gang et ras fra Veslemannen. Vannet førte til store bevegelser i fjellet, men snø og minusgrader gjorde at det stabiliserte seg.


– Tross kaldere vær er det ikke etablert frost i bakken, som nå er snødekt med typisk 40 cm snø. Det er varslet relativt store nedbørsmengder og mildvær fra i morgen (fredag) ettermiddag, skriver NVE.

Perioden med mildvær er ventet å vare fram til mandag, og smelting av snø vil tilføre ekstra vann i sprekkesystemet.

Pumpet vann

Forrige runde pumpet NVE nærmere 200.000 liter ned i fjellet i håp om å utløse et skred.

Vannpumper Tre vanntanker på toppen av Mannen pumpet vann ned i sprekkene på det ustabile partiet sist alarmen gikk. Det førte til økte bevegelser, men ikke noe ras. Det kan bli aktuelt med nye vannforsøk dersom alarmen går på nytt.   Foto: Erik Birkeland, Romsdals Budstikke

– Vil dere gjøre nye forsøk med vannpumping dersom dette utvikler seg til rødt farenivå?

– Det er vel stor sannsynlighet for at vi gjør det. Men det er ikke aktuelt foreløpig. Vi får se hvordan det utvikler seg, sier seksjonssjef Lars Harald Blikra i NVE.