TEMA: Alt om statsbudsjettet

Regjeringen presenterte torsdag sitt forslag til statsbudsjett for 2018. Her er det ikke satt av penger til nytt soningssenter på Digernes.

I stedet er det satt av 732 millioner kroner til bygging av nytt fengsel i Agder. Regjeringen setter også av 302 millioner til videreføring av soningsplasser i Nederland.

152 år gammelt

– Jeg har gått gjennom og sett. Det er ikke satt av noen prosjektmidler. Derimot klarer de å sette av over 300 millioner til Nederland. Jeg stiller spørsmål ved hvorfor vi skal ha de plassene.

Det sier en skuffa Kjartan Helland, som er prosjektleder for nytt soningssenter på Digerneset.

– Hver uke går det fly til Nederland med fanger og vakter fra andre fengsel. Det går en del penger med til den transporten og ikke minst overtiden for de som må følge med, meiner han.

Ålesund fengsel er 152 år gammelt og ikke tilpasset dagens krav til et fengsel. Stortinget har vedtatt at det skal bygges nytt soningssenter på Digernes.

–  Fengselet i Ålesund blei bygd i 1864. Da bodde det 1.500 mennesker i Ålesund, og hensikten med et fengsel var bot og bedring. I dag mangler vi fellesrom, gymsaler og annet som et moderne fengsel skal ha. Vi får heller ikke gjort stort med sikkerhetsspørsmålene og kvaliteten, sier han.

Prosjektleder Kjartan Helland er prosjektleder for nytt soningssenter på Digerneset. Foto: Anette Sivertstøl

Ny utredning?

Under valgkampen tok Helland imot politikerne i det gamle fengselet. Da lovet de, slik politikere før dem har lova, å jobbe for dette på Stortinget.

– Alle var jo heilt soleklart enige i at det trengs nytt fengsel. Men så er det den nye utredninga de skal vente på, sier Helland.

Ei utredning han mener er totalt unødvendig å vente på.

– I 2012 laga regjeringen en kapasitetsplan, og da lå Ålesund øverst på lista. Så kom den nye regjeringen og laget sin egen plan i 2014. Her også kom vi på topp. Nå skal de ha en ny KVU. Uansett hvor mange ganger du utreder, så blir ikke fengselet her nyere, større eller bedre, sier han.

Nå håper han de andre partiene på Stortinget vil prioritere soningssenteret på Digerneset.

– Jeg håper virkelig opposisjonen gjør jobben sin. Jeg kjenner at jeg prater meg sint nå. Vi er jo lei oss, sier han.

Klinge: – Dårligst i landet

Talla sin tale er klare: På Sunnmøre er det 27 soningsplasser for nesten 200.000 innbyggere, noe som gir rundt 15 plasser per 100.000 innbygger. Mens landssnittet er 75.

– Sunnmøre har den dårligste kapasiteten per tusen innbygger i landet. Det er heilt åpenbart at en trenger nytt fengsel. Men regjeringa velger å bruke penger i Nederland i stedet for å bygge opp kapasitet i Norge, sier Jenny Klinge (Sp).

– Det positive på Sunnmøre er at kommunene har gått sammen og blitt enige om et sted å bygge. Vi er vel ikke overraska, men politikere fra regjeringspartiene har jo gått høyt ut tidligere og lova nytt fengsel. Så at de ikke har et større ønske om å følge dette opp er merkelig, sier hun.