Veslemannen:

Farenivået hevet til rødt for Mannen – beboere evakuert

NVE hever farenivået på Veslemannen til rødt, noe som innebærer «ekstrem rasfare». Ordføreren i Rauma opplyser at alle beboerne under fjellet er evakuert.

Fjellformasjonen Mannen og Veslemannen. Foto: Cornelius Poppe/ NTB scanpix 

Nyheter

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) meldte søndag morgen at farenivået for Veslemannen er hevet til øverste nivå. Vurderingen gjøres på bakgrunn av økte bevegelser i fjellpartiet og varsel om regn og mildvær.

OPPDATERING fra NVE klokka 18: – Kl. 09 i dag hevet NVE farenivået for Veslemannen til rødt. Årsaken var økt hastighet i fjellpartiet og det var varslet nedbør og snøsmelting. Fjellpartiets hastighet har økt utover dagen og er nå det på høyeste vi har målt med en hastighet som tilsvarer 36 cm/døgn i den mest aktive delen. Det har gått to relativt store steinsprang fra dette området de siste to dagene. Bevegelsene i nedre del er på 7 mm/døgn. Rødt farenivå opprettholdes.


Direkte:

Se Veslemannen direkte her

Se direktevideo fra det ustabile fjellpartiet Veslemannen i Rauma. Farenivået er fremdeles rødt.


Kommunikasjonsdirektør Kjetil Hillestad i NVE sa tidligere i dag til NTB at det er så mye bevegelser i det mindre partiet at det er riktig å varsle rødt farenivå.

Veslemannen er en liten del av det ustabile fjellet Mannen i Møre og Romsdal. Forrige torsdag hevet NVE igjen farenivået til rødt. De forsøkte å fremprovosere et ras ved å pøse på med vann, men det lyktes ikke.

– Det er såpass dårlig vær der oppe nå, så det er ikke aktuelt for oss å foreta vanning. Det er mye vind og umulig å komme opp i fjellet, sier Hillestad søndag.

– Øker faren for skred

I løpet av sist uke er det registrert bevegelser på 302 millimeter ved et målepunkt i den øvre delen. I løpet av siste døgn er det registrert bevegelser på 87 millimeter ved et målepunkt. Også ved et punkt lenger ned er det registrert økte bevegelser.

Mildvær og regn fører til økt bevegelse, noe Hillestad sier man spesielt så i den forrige runden da NVE hevet farenivået til rødt.

– Med en gang det ble mer regn økte hastigheten, og med en gang vi tilførte vann fra vårt anlegg, økte den. Det er også en del snø der oppe nå, så med mye regn og snøsmelting øker faren for skred, sier Hillestad.

Hillestad sier det ikke er mulig å spekulere på hvorvidt det vil gå et skred fra fjellet.

– Det gjør det så klart vanskeligere for dem som bor under fjellet, sier han.

Evakueres igjen


Fortsatt oransje farenivå for Veslemannen

Farenivået for Veslemannen i Møre og Romsdal opprettholdes på oransje nivå. Øvre deler av fjellpartiet har beveget seg nesten 5 centimeter på et døgn.


Rauma kommune evakuerte torsdag forrige uke de elleve beboerne i de fire husstandene som holder til i fareområdet ved Mannen.

Rauma-ordfører Lars Olav Hustad bekrefter overfor NTB litt over klokka 11 søndag at alle beboerne er evakuert. Beboerne i to av husene er bortreist i helga, mens de seks beboerne i de to andre boligene er evakuert.

– Det er selvfølgelig veldig belastende for dem. Det tar jo på psykisk. De har forståelse for situasjonen, og jeg må få rose dem som bor der. De krummer nakken nok en gang, sier Hustad.

Politiet har deltatt i evakueringsarbeidet, sier operasjonsleder Tove Anita Asp i Møre og Romsdal politidistrikt til VG. Politimesteren har også gitt ordre om oppholdsforbud i området under mannen.

Fylkesmannen har kalt inn til en telefonkonferanse klokka 12 der NVE, politiet, Bane Nor, kommunen og Vegvesenet skal delta.

Bane Nor melder på Twitter at strekningen Bjorli–Åndalsnes er stengt for all togtrafikk på grunn av det økte farenivået.