Måleinstrument på Mannen ute av drift

Alle de tre strekkstagene som måler bevegelse i fjellet Mannen har ramlet ut som følge av store bevegelser. NVE følger fortsatt bevegelsene med radar.

Mannen Måleinstrument ute av drift  Foto: NVE

Nyheter

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) opplyser til TV 2 de tre «strekkstagene» – på fagspråket kalt ekstensometer – har røket.

Måleinstrumentene har vært montert på tre punkter, med den ene enden skrudd fast i stabilt fjell, og den andre enden festet i de løse massene.

– Jeg kan bekrefte at alle tre ekstensometerene er ute av drift. De har ramlet ut på grunn av store bevegelser, sier geolog Brigt Samdal til kanalen.

Kommunikasjonsrådgiver Erik Due i NVE sier til NTB at de fortsatt følger bevegelsene i fjellpartiet med radarer. Han understreker at det var forventet at instrumentene ville ryke i og med at bevegelsene er store.

– Derfor har vi også andre instrumenter for å måle bevegelsene når disse ryker. Vi har to radarer som står nede i dalen og måler bevegelsene i Veslemannen. I tillegg har vi en tredje radar som står på selve fjellet og måler, sier han.

Dersom fjellpartiet igjen skulle stabilisere seg, kan det bli aktuelt å montere nye ekstensometere.