Vanntilførsel avsluttes på Veslemannen

På bakgrunn av reduserte bevegelser har NVE avsluttet vanntilførselen til Veslemannen.
Nyheter

SISTE: Farenivået ved det ustabile fjellpartiet Veslemannen senkes til gult, melder NVE onsdag morgen.

Litt over klokka 22.30 tirsdag kveld meldte NVE at vanntilførselen til det ustabile fjellpartiet er avslutta - men at rødt farenivå ble opprettholdt på det tidspunktet.

Det var natt til tirsdag at NVE startet nytt forsøk med vanntilførsel til Veslemannen. Det har i dag vært minusgrader og snøvær på Mannen.

Bevegelsene i øvre del hadde i ettermiddag en hastighet som tilsvarer litt i underkant av 15 cm/døgn, og i nedre del i overkant av 1 cm/døgn, meldte NVE i sin kveldsrapport klokka 18.

Sjefgeolog Lars Harald Blikra frykter at de igjen må gi tapt for det ustabile fjellpartiet.

På spørsmål fra NTB om han tror fjellpartiet vil rase ut nå, svarer han slik: – Vi begynner vel å tvile litt siden det er kaldt og ingen naturlig tilgang på vann der oppe, sa han.


NVE fortsetter å pumpe vann - ingen økte bevegelser:

– Mer liv i hjorten enn i Mannen nå

Oddgeir Flydahl er en av dem som sitter på lyttepost ved bunnen av Mannen. Det siste døgnet har det vært lite aktivitet, men NVE fortsetter å pumpe vann utover kvelden.


Angrer ikke

Han angrer ikke på tiltaket med å tilføre vann, men sa han helst skulle sett at NVE kunne startet tidligere.

– Helst skulle vi tilført vann når det var størst bevegelse, men dessverre var værforholdene sånn at vi ikke fikk det til. Vi har gjort det vi kunne, sa Blikra.

Dersom det skulle vise seg at NVE ikke greier å utløse skred i år, betyr det imidlertid ikke at alt har vært forgjeves.

Geologene har fått prøvd flere metoder for å se hva som gjør at de klarer å få fart på bevegelsene igjen. Blant annet har de spart opp vann i tankene for å pøse på mye på en gang, og prøvd med en lavere men jevn vanntilførsel slik de har gjort siden natt til tirsdag.

– Vi har også fått ny kunnskap om fjellet. Nedre del av Veslemannen er veldig sterk, og ut ifra det vi har sett i år er vi ikke veldig redde for bevegelser i øvre del, sa Blikra.

Slitsomt for de evakuerte

Ordfører i Rauma kommune, Lars Olav Hustad (H), ønsket en snarlig avklaring på om vanntilførselsforsøket ville hjelpe. De elleve som til vanlig bor under Mannen er nå evakuert for femte gang.

– Det er slitsomt, så vi håper det skal løse seg. Alle kan tenke seg at det vil være godt å få komme seg hjem. En dag til eller to går bra, men ikke så mye lenger, sa Hustad.