I starten av oktober sa styremedlem Ivar Østrem i Helse Midt at han ønsket en revisjon av finansieringsmodellen til helseforetakene.

Inntektsmodellen til helseforetakene har vært et diskusjonstema med jevne mellomrom i Møre og Romsdal.

Nå varsler helseminister Bent Høie (H) en gjennomgang.

– Det har vært mye strid om dagens inntektsfordelingmodell i helseforetakene. Jeg er derfor glad for at helse- og omsorgsministeren nå har besluttet å oppnevne et offentlig utvalg som skal revidere inntektsfordelingsmodellen, sier stortingsrepresentant Marianne Synnes (H) til Sunnmørsposten.

Hun oppfordrer lokale helseforetak til å bidra med innspill.

– Selv om finansieringen av de regionale helseforetakene fort blir et nullsum-spill med mindre det legges mer midler i potten, vil det være nyttig å få en gjennomgang av inntektsfordelingsmodellen. Jeg vil oppfordre de lokale helseforetakene til å kjenne sin besøkelsestid og delta i disse diskusjonene når de kommer opp, sier Synnes.

Magnussen-modellen, som er den økonomiske modellen i Midt-Norge, var i utgangspunktet kun tiltenkt på det regionale nivået.

Fortsetter med fire regioner

I tråd med Kvinnsland-utvalget tilrår Høie nå å videreføre dagens styringsmodell. Det er i dag fire regionale helseforetak (Helse Nord, Helse Midt-Norge, Helse Vest og Helse Sør-Øst) og 31 lokale foretak.

Sjukehusene eies av lokale foretak, som Helse Møre og Romsdal.

– Videre blir dagens regioninndeling med fire helseregioner videreført, samt dagens organisering av eiendomsforvaltning, i tråd med Kvinnsland-utvalgets anbefalinger. Flertallet i utvalget ønsket å innføre en ordning med kostnadsdekkende husleie, og etablering av intern husleie i det enkelte helseforetak vil nå bli utredet, opplyser Synnes.

Kvinnsland-utvalget har vurdert foretaksmodellen, og flertallet i utvalget anbefalte før jul i fjor at dagens helseregioner må bestå.