Fra nyttår overlater domstolene ansvaret for borgerlige vielser til kommunene. I Ålesund kan man få muligheten til å si ja både til ordfører Eva Vinje Aurdal, varaordfører Tore Johan Øvstebø, rådmann Astrid Eidsvik og kommunalsjefene Ronny Frekhaug, Bjørn Ivar Rødal og Liv Stette.

Upolitisk vielse

I hvert fall foreslår rådmannen dette når formannskapet skal bestemme når og hvor de borgerlige vielsene skal foregå, og hvem det er som skal vie.

Ordfører og varaordfører har allerede vigselsrett etter loven, men bystyret kan også peke ut andre som kan sørge for å smi lykkelige par i hymens lenker.

Loven krever ikke noen spesiell kompetanse eller erfaring for å gjennomføre en vielse, men det bør helst finnes et alternativ med partinøytrale vigslere.

Blir det for drøyt med en Ap-ordfører og en varaordfører fra KrF, står rådmannen og hennes våpendragere klare.

Ettersom alle de foreslåtte allerede står på den kommunale lønningslista, slipper bystyret å tenke på at det blir ekstrakostnader med den nye ordninga.

Gift på møterom 467

Kommunen har også ansvar for å skaffe et vigselslokale, og departementet har understreket at man må sørge for at det legges til rette for verdige og høgtidelige seremonier. Rådmannen har vurdert flere alternativer på rådhuset, og har landa på møterom 467 i lavblokka.

Foajeen utenfor bystyresalen kunne også ha blitt et staselig lokale, men det forutsetter en betydelig ombygging.

Møterommet som kan brukes er lite brukt, trivelig og intimt, og er det flere brudepar som skal vies på samme dag, er det venterom i foajeen.

Gift på en fredag

I dag kan man gifte seg hos sorenskriveren fra mandag til fredag. Når kommunen overtar blir fredag den store vigselsdagen, og i utgangspunktet skal det være gratis med kommunal vigsel. Unntaket er selvsagt hvis man ønsker noe helt ekstraordinært i form av utsmyknings osv. Da må man punge ut sjøl. Rådmannen foreslår også at par med gifteplaner i Skodje, Ørskog, Haram og Sandøy skal få det samme tilbudet som ålesunderne.

Kommunalsjef Ronny Frekhaug. Foto: Staale Wattø
Kommunalsjef Bjørn Ivar Rødal. Foto: Staale Wattø
Kommunalsjef Liv Stette. Foto: Staale Wattø