Ålesund kommune og Statens vegvesen ønsker å bygge nytt trafikknutepunkt ved Ålesund sjukehus slik at bussene slipper å kjøre ned på sjukehusområdet.

At kollektivtrafikken må kjøre ned fra E136 forsinker i dag busstrafikken vesentlig, mener konsulenter fra Semco som kommer opp med nye forslag til å løse problemet.

Heis

De ser for seg at busstoppet kan være ved E136, og at pasientene kan ta heis for å komme ned til sjukehuset, hvor det bygges ny hovedinngang på nordsiden.

– Et av elementene i reguleringen av nytt trafikknutepunkt er adkomsten til sykehuset fra ny bussholdeplass. Høydeforskjellen er på 13 meter og adkomsten må være universelt utformet. Avstanden fra bussholdeplassen til sykehuset er 85 meter. I forbindelse med nytt trafikknutepunkt foreslår vi å flytte hovedinngang fra sør til nord, skriver konsulentene.

De vil ha gangvei med heisanlegg for at folk skal komme seg ned fra busstoppet ved E136.

Trafikknutepunktet kan bli ved E136 på Åse. Foto: SEMCO

I dag er det omtrent fire prosent som bruker kollektivtransport for å reise til sjukehuset, opplyser Semco.

Nå vurderes mulighetene for å bygge en gangvei ned til sjukehuset fra E136, og ha heisanlegg fra busstoppet til området hvor administrasjonsbygget ligger i dag.

Det blir også skissert å bygge heisanlegg helt ned til sjukehuset, og å ha løsninger med et parkeringsanlegg i området.

Det skisseres heisanlegg fra busstoppet og ned til Ålesund sjukehus. Foto: SEMCO

Ny hovedinngang

Ifølge rapporten fører nytt trafikknutepunkt til at Ålesund sjukehus må flytte hovedinngangen fra sør til nord. Dette frigjør areal der dagens hovedinngang ligger til for eksempel poliklinikker.

Konsulentene vil bygge en helt ny hovedinngang. Dette skaper plass for PET-CT og nukleærmedisin i nær tilknytning til dagens avdeling for radiologi.

Du kan lese mer om forslaget i rapporten her (fra side 39).

Det er foreslått flere ulike løsninger fra knutepunktet. Foto: SEMCO

Konsulentene anbefaler at Helse Møre og Romsdal fortsetter samarbeid med Vegvesenet/kommunen om reguleringsplanen for nytt trafikknutepunkt og adkomst til sjukehuset.