Torsdag var det nyåpning hos tradisjonsrike Myrstad Mathus i Spjelkavika. Da gikk det unna 1.200 kakestykker, kaffe og andre smaksprøver til kunder og andre, i anledning dagen.

Butikken er blitt større og det meste av kjøl, lys, inventar, plassering og presentasjon av varer er nytt og lekrere. Totalt har Myrstadgården AS investert 35–40 millioner kroner på utvidelsen.

– Her spares det ikke på noe, for vi har troa på at det lønner seg, har vært gjennomgangstonen.

Matbutikken har 50 ansatte, ferskvareavdeling, eget konditori og kafé i andre etasje.

Butikken har ikke vært stengt så lenge ombyggingen har pågått. Bortsett fra en halvtime torsdag formiddag, til markeringen.

– Vi har verdens mest tålmodige kunder. Her har det vært tre uker med komplett kaos. Men nå er vi stort sett ferdig med butikkdelen. Vi har flinke ansatte som har stått på, forteller Rune Dybvik (55), avtroppende kjøpmann.

Han og kona Siv Myrstad Dybvik (55) har drevet butikken i 27 år.

Eldstedatter ny sjef

Nå er det eldstedatteren Martine (30), fjerde generasjon i familiebedriften, som har overtatt butikksjef-jobben. Eller tittelen «kjøpmann», som begge generasjoner helst liker.

Sammen med mannen Tore Steinsholt (30) skal Martine styre den 109 år gamle matbutikken inn i framtida.

«Gamlefolket» skal riktignok fortsatt jobbe der, men de har gitt neste generasjon best mulige forutsetninger for en god videreføring.

– Du må komme inn når du er ung, sulten og har arbeidslyst, sier Rune Dybvik.

Det har lenge ligget i kortene at Martine skulle overta. For ett år siden flyttet hun og mannen tilbake fra Oslo, der de begge har tatt utdannelse og jobbet innen matvarebransjen.

Kjærlighet til god mat

– Det er kjempekjekt å komme hjem og overta, og det samtidig med at butikken er helt ny. Jeg er stolt og takknemlig over at foreldrene mine har turt å satse, sier Martine Myrstad Dybvik.

Kjærlighet for god mat og lidenskap til det å gjøre mathverdagen enklere for kundene, er drivkraften som bor i henne og i resten av familien.

Yngstesøsteren Frida (25) blir daglig leder i Spjelkavik Panorama AS, som etableres i de to øverste etasjene over butikken.

Her blir det flere hundre kvadratmeter med kurs- og konferanselokaler og selskapslokaler for utleie til konfirmasjoner, bryllup og annet – med panoramautsikt over Spjelkavika og tilhørende herligheter. Lokalene åpnes i februar 2018.

Selskapet skal stå for «full pakke» ved utleie av lokalene, og tilby alt av mat, drikke og servering.

Gratulasjoner og positive tilbakemeldingene fra kunder, samarbeidspartnere og andre har strømmet på.

– Det er mange som er glade for at det satses i Spjelkavika, sier matvarefamilien.

– Her er det blitt veldig bra. Lyst og fint og lett å finne fram. Og maten er veldig god. Det trengs en slik butikk her. Selv vil jeg nok handle oftere her enn før, sier kunde Inger Haugen fra Langevåg.