Helseforetaket har lagt ut en omfattende faglig utviklingsplan som viser hva de har tenkt å jobbe med fram til 2022. Det blir også spådd mot 2035. Planen skal først på høring fram til 7. desember. Vi har oppsummert det mest konkrete.

Laboratorium Espen Remme, administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal avbildet under åpning av ny biolab ved Ålesund sjukehus.

Siden den teknologiske utviklingen går fort, er målet at en arbeidsgruppe skal finne ut om operasjonsrobot er noe å satse på lokalt. Dette er aktuelt for kirurgiske fag og gynekologi. Utredningen starter i 2018.

Barneavdeling

Direktør Espen Remme slutter seg til ekspertgruppa som har vurdert barnetilbudet i fylket, og anbefaler tilbud med døgnsenger ved SNR – samt at barneavdelingen i Ålesund fortsetter som i dag.

Endringer og nye tilbud

Helseforetaket starter i høst planleggingsarbeidet med å samle brystkreftkirurgi og karkirurgi i Ålesund.

PET-CT er et satsingsområde innen kreftbehandling, og kan på et tidlig tidspunkt slå fast om cellegift har effekt eller ikke. PET-CT er også aktuelt i utredning av hjertesjukdom, og det er forventninger til at metoden også vil bli en del av utredning av demens.

En arbeidsgruppe starter i desember å jobbe for å finne ut om det skal være PET-tilbud i Møre og Romsdal, og i Ålesund først.

Nytt livsviktig hjertetilbud

Som Sunnmørsposten nylig skrev, vurderes også et nytt tilbud for hjertebehandling i Ålesund. Behandlingen PCI brukes til å åpne trange eller tette blodårer til hjertemuskelen, og er svært viktig ved hjerteinfarkt. I dag må pasientene reise til Trondheim for å få PCI-behandling. Dette gir enkelte lang, og kanskje for lang, reiseveg.

I psykisk helsevern og rus skal det utvikles pakkeforløp. Det foreslås å samle sikkerhetspsykiatrien på Sunnmøre. Det skal vurderes om Vegsund og Sjøholt DPS bør slås sammen. I framtida kan det bli mer ambulante tilbud, og mer samhandling internt og i kommunene.

Det skal også satses på kompetanse og rekruttering, forskning og kvalitetssikring av data i alle seksjoner.

Brystkreft

I forbindelse med at brystkreftkirurgien planlegges å samles i Ålesund, må diagnostikk forberede økt kapasitet ved Brystdiagnostisk senter, og også samle nukleærmedisin og patologi til Ålesund.

Kirurgisk klinikk skal jobbe for å utvikle akuttkirurgi og traumebehandling. Det skal fortsatt være et akuttkirurgisk tilbud ved sjukehuset i Volda i planperioden. Helse Midt forventer likevel tettere samarbeid mellom fagmiljøene i Volda og Ålesund.

Slå sammen føde i nordfylket

Et annet mål i klinikk for kvinner, barn og ungdom er fysisk å slå sammen føde- og barselavdelingene i Kristiansund og Molde, seinest i 2019.

I barne- og ungdomspsykiatrien vil man slå sammen familie- og akuttenheten, og legge dette i Ålesund.

Anbefalinger fra 2014

I arbeidet med idéfaserapporten i 2014 (SNR) kom det en del forslag som fortsatt er aktuelle. I ortopedi var anbefalingen deling av planlagte oppgaver mellom SNR og Ålesund.

Øye-behandling ble foreslått begge steder, men den samlede vaktordningen skal være i Ålesund.

Andre konkrete anbefalinger

* Hud – Det skal vurderes en ordning med integrert bruk av avtalespesialister som også har vilkår om sjukehusoppgaver i sine avtalehjemler.

* Nevrologi – Døgnavdeling, vakt, akutt og døgnoppgaver ved SNR. Ålesund får nevrolog på dagtid, poliklinikk og oppgaver opp mot sengeavdelingene (tilsyn). Begge steder har slagenhet.

* SNR får poliklinisk tilbud og døgntilbud med støttefunksjoner innen fysikalsk medisin og rehabilitering.

* Fullverdig kreftavdeling som i dag ved Ålesund sjukehus. Palliativ kirurgi både i SNR og Ålesund. Kreftpoliklinikk inkl. palliative tilbud i SNR.

* Medisinsk biokjemi skal ha en seksjon både i Ålesund og SNR. Innen mikrobiologi blir det også to seksjoner, men der Ålesund avgrenses til å ivareta behov for Ø-hjelp for innlagte pasienter. Alle prøver fra primærhelsetjenesten bør gå til hovedseksjonen på SNR.

* Når det gjelder rus- og avhengighet blir tilbudet opprettholdt i Ålesund. Det blir også rus-akuttbehandling i SNR. Det skal være en observasjonsenhet i SNR.

Faglig utviklingsplan

– Bygningsmessig utviklingsplan blir ferdigstilt i forbindelse med at den overordnede planen blir styrebehandlet i Helse Møre og Romsdal i februar 2018, opplyser Helse Møre og Romsdal.