Det sier Olaug Lillan Bjørke, en av dem som var med og arrangerte «Fakkeltog for forfulgte kristne» i Ålesund mandag kveld. I år er det ti år siden det første fakkeltoget ble arrangert i Oslo, mens det er andre gang at det arrangeres i Ålesund.

Arrangementet er et tverrkirkelig initiativ fra Åpne Dører og Stefanusalliansen. Åpne Dører er en misjonsorganisasjon som har som visjon å styrke og utruste kristne som lever under press og forfølgelse på grunn av sin tro. Organisasjonen er aktiv i mer enn 60 land verden over.

Blir forfulgt

– Denne markeringen er viktig fordi over 200 millioner mennesker i verden i dag blir forfulgt fordi de er kristne, og tallet er økende, sier Bjørke.

Årets tema for fakkeltoget var «Totalitær nasjonalisme knebler trosfriheten». I Ålesund var det særlig fokus på forholdene i India.

– India er ett av de landene der totalitær nasjonalisme hindrer religionsfrihet. Dette medfører en holdning om at som inder, så skal du være hindu, sier Bjørke.

Viktig for alle troende

Ole Lilleheim fra Åpne Dører holdt en appell på torget i Ålesund der han understreket at trosfrihet er viktig for alle troende, uansett religion.

– Hele 79 prosent av verdens befolkning lever i områder der trosfriheten er begrenset. Vi vil vise at det norske samfunnet ser, og bryr seg, om dette, sa han.

Om India spesielt, sa Lilleheim blant annet:

– Annerledes troende blir sett ned på og trakassert, og la til:

– Vi må bruke Norges frihet til å vise vår støtte. Vi må markere solidaritet med dem som opplever trakassering, sanksjoner og vold på grunn av sin tro.

Jesus

Kai-Even Bjørdal holdt også appell, som representant for engasjementet lokalt. Han påpekte at også Jesus, i sin tid på jorda, ble forfulgt og torturert.

– Da sa han at de som forfølger meg, vil forfølge dere. Dette ser vi altfor mange eksempler på den dag i dag, sa han.

Endte i kirka

Fakkeltoget endte med et arrangement i Ålesund kirke. Kveldens gjest var Ester Amadao, ei kvinne med lang fartstid i Open Doors International. Hun har blant annet vært involvert i Åpne Dørers arbeid i India i en årrekke, også som direktør.