H.I Gjørtz vil utvide industriområdet sitt på Sjuknesstranda ved Eidsnes i Sula. Nordplan har utarbeidet et planforslag om å bygge ut et område på 70 dekar i sjøkanten med utfylling i sjø.

Ruvende

Her er det ifølge planene tenkt å føre opp et bygg.

– Et bygg med 20 meters gesimshøgde vil gi et stort og ruvende bygg, men det er særlig fra sjøsida og bebyggelsen på Inste Hankane (i Ålesund kommune (red.anm.)) som vil merke dette i første rekke, går det fram av plandokumentene til Sula kommune.

Visste ikke om den

Fylket har tidligere ikke kommet med innspill om kulturminne i denne plansaken. Nå viser de til at det er en god del kulturminner de ennå ikke har fått oversikt over. Men nå er planavdelinga i fylket gjort oppmerksom på at det fins kulturminne i det aktuelle området, i form av en klippfiskbrygge fra ca 1850.

Kulturminne

– Klippfisk var en utbredt næring langs kysten, og steder der det ikke var fine svaberg å tørke fisken på, ble det noen steder, som her, murt opp og steinlagt plasser hvor man kunne legge fisken utover, heter det i innsigelsen fra fylket.

Sula og Ørsta

Fra før er fylket kjent med at det fins en vør/klippfiskbrygge ved naustrekka på andre sida av elva ved ferjekaia i Solevågen og på Raudøya i Ørsta.

– Hvor omfattende det har vært med slike plasser, er vi ikke kjent med, skriver overarkitekt Anders Smith-Øvland i fylket.

Sunnmørsposten kjenner for øvrig til at det fortsatt fins noen mer eller mindre bevarte klippfiskbrygger igjen, blant anna i Ålesund.

Verdt å bevare?

– Kulturminnet har ikke formelt vern og er ikke ivaretatt i gjeldende kommuneplan. Det blir heller ikke ivaretatt gjennom utvidelsen som er foreslått i planforslaget. Gjennom planarbeidet må kommunen ta stilling til om kulturminnet skal ivaretas, skriver Smith-Øvland, og har levert innsigelse til planforslaget inntil kulturminnet er tilstrekkelig utredet av Sula kommune.