Det skriver advokat Einar Brunes som representerer Læringsverkstedet Olsvika AS.

Ålesund kommune har varslet at de vurderer å kreve tilbake 907.000 kroner i offentlige tilskudd fra Olsvika barnehage.

Kommunen har vært kritisk til om overføringer til morselskapet er i en «akseptabel størrelsesorden», og vurdert om pengene har kommet barna til gode.

– Det som kommunen her omtaler som «overføringer» er betaling for administrasjonstjenester, påpeker advokat Brunes.

Tror det er skjult utbytte

– Det kan bli aktuelt for Ålesund kommune å kreve tilbake tilskudd med kr. 907.000. Beløpet tilsvarer differansen i overføringer til morselskapet 2015 - 2014. Ålesund kommune mener det er sannsynlig at dette beløpet ikke har kommet barna i barnehagen til gode og at dette i realiteten er skjult utbytte, skrev kommunen i sin rapport.

– Det er uklart hva kommunen her mener med skjult utbytte. Beløpet på 2.383.000 kr har Læringsverkstedet opplyst å være kostnader som barnehagen har hatt til administrasjon. Det relevante vurderingstema i tilknytning til det tilsynet kommunen har igangsatt, er om kostnaden avviker fra eller overstiger det som ville vært fastsatt mellom uavhengige parter, svarer Brunes.

– Revisor har ikke funnet lovbrudd

Han legger til at Læringsverkstedet har redegjort for hvordan kostnadene er beregnet. Kostnadene er godkjent av revisor, som ikke har funnet lovbrudd.

– Revisor har spesialkompetanse på denne type vurderinger, skriver advokaten.

Han viser til at Sivilombudsmannen stiller strenge krav til klarlegging av faktum i forvaltningssaker av strafferettslig preg, før vedtak blir gjort.

Omfattende tilsyn

Ålesund kommune har gransket seks private barnehager og sendt varsel om tilbakekreving av offentlige tilskudd til fire av disse. Sakene går på høye lederlønninger, utbytter, lån mellom selskap og kjøp av naust, tomt, biler og kiosk for offentlige midler.