– Det er ett av flere grep vi gjør for å rekruttere jenter. For selv om utviklinga går rette vegen, synes vi den går sakte, sier Anette Bonnevie Wollebæk og Agathe Kalvatn.

De to er henholdsvis kommunikasjonsdirektør og teknisk produktsjef for PM-thrustere, begge i Rolls-Royce Marine.

– Og det er ikke utelukkende til teknologi-jobber vi ønsker flere jenter. Det trengs jenter også ellers i industrien, poengterer Kalvatn.

39 døtre

I alt 39 jenter i alderen 13–18 – alle altså barn av ansatte, deltok under arrangementet.

– Fra Ulstein, Hareid, Ålesund og Haram, for å nevne noe. Vi har til og med et par fra Sogn og Fjordane med, forteller Ole Martin Grevstad, personalsjef og leder for gruppa som har koordinert og planlagt dagen.

– Så god er deltakelsen at jeg nok tror vi må til med et tilsvarende arrangement neste år, legger han til.

Quiz, omvisning og oppgaver

På programmet sto blant anna quiz, omvisning i simulatoren, møte med ansatte eller rollemodeller som fortalte om jobben sin – og ikke minst praktiske oppgaver.

Da Sunnmørsposten var innom skulle «døtrene» lage enkle elektromotorer ved hjelp av et batteri, to klemmer, en magnet og kobbertråd, rett og slett for å forstå det enkle prinsippet som ligger bak.

– Det er kjekt å få lære mer om hva det er som skjer på jobben til pappa, sier Henrikke Torben fra Langevåg. Makker i motorbygginga, Celina Varga fra Brattvåg, nikker enig. Også hun har en pappa som jobber i Rolls-Royce.

– Tenker dere at dere kanskje vil jobbe i konsernet her i framtida, spør vi, og også her er jentene samstemte.

– Selv om det ikke er det vi tenker akkurat nå, er det ikke uaktuelt, er svaret.

– Jeg vurderer å bli lege, sier Henrikke.

– Og jeg tenker litt på å jobbe på ambulanse, sier Celina – idet den runde spolen de har laga av kobbertråd brått begynner å spinne.

– Se, sier de med fornøyde smil i ansiktet. Det er ikke mye som slår det å mestre.