Når foreldre mister et barn under fødselen er det svært viktig å skape gode minner for en god sorgprosess.

Dessverre mangler de fleste norske sjukehus kjøleseng som gjør at foreldre får tilbringe mer tid med barnet.

Solvår Våge Lillestøl opplevde i 2014 det som er alle foreldres mareritt. Hun og mannen Ørjan mistet sin Noah allerede dagen etter fødselen.

Paret forteller at det gikk veldig fort fra da de trodde at det skulle gå bra med barnet, til de skjønte at det ikke var tilfellet.

– Når et barn dør får man bruke tid og kle på og stelle barnet sitt i etterkant, men av hensyn til naturlige prosesser som skjer når mennesker dør, må barnet relativt raskt på kjøling, forteller hun.

Solvår beskriver det som umenneskelig å måtte sende barnet på kjøling.

– Barnet må på kjølerommet, mens mor skal på barselavdeling, hvor det er mange andre barn og foreldre. Det hadde vært mye bedre om vi også kunne hatt med barnet.

Kjente ikke til tilbudet

Ei kjøleseng vil kunne gjøre det mulig for foreldre som mister et lite barn å tilbringe mer tid med barnet. Også deres pårørende vil kunne være med, noe som i liten grad er mulig i dag.

Derfor tok Solvår Våge Lillestøl initiativet til en innsamlingsaksjon for å få på plass ei kjøleseng ved Ålesund sjukehus. Hun ble inspirert av et par i Bodø som satte i gang en tilsvarende innsamlingsaksjon.

– Jeg kjente ikke til at dette tilbudet eksisterer. Noe slik skulle vi hatt, da kunne vi fått muligheten til å ta barnet hjem og skape egne minner, også utenfor sjukehuset, sier hun.

Lillestøl kontaktet i forrige uke Elisabeth Siebke, avdelingssjef ved klinikk for barn og unge i Helse Møre og Romsdal, og luftet ideen.

– Dette vil være til stor hjelp for mange foreldre i en slik situasjon, sier hun.

Også ledelsen ved nyfødtintensiv avdeling og barselavdeling roser initiativet og mener ei kjøleseng vil være svært nyttig.

Stor respons

Innsamlingsaksjonen foregår på nettstedet spleis.no og fikk i løpet av helga stor oppslutning. I skrivende stund er det kommet inn i overkant av 55.000 kroner til kjøleseng ved Ålesund sjukehus.

– Responsen har vært helt utrolig. Vi er veldig takknemlig over at så mange har villet støtte aksjonen, sier Lillestøl.

Siebke er også overveldet over responsen, hun roser også initiativtaker Solvår Våge Lillestøl for at hun har satt i gang innsamlingen.

– Hun har på bakgrunn av egen erfaring sett et behov som vil kunne hjelpe mange foreldre framover, sier Siebke.

– Det hadde vært veldig flott om vi kunne få dette tilbudet både i Ålesund og i Molde/Kristiansund, sier Siebke.

Hun forteller at dette også kan være aktuelt for eldre barn.

Ikke vanlig i Norge

Siebke mener det er kulturelle årsaker til at det ikke har vært vanlig med kjølesenger ved norske sjukehus. Fagsjef Trine Giving Kalstad ved Landsforeningen uventet barnedød er enig i dette:

– Dette er vanlig ved sjukehus i Sverige, men ikke i Norge. Det er gledelig at man også i Norge anerkjenner at foreldre har behov for et slikt tilbud.

Kalstad forteller at det i tillegg til Ålesund og Bodø er samla inn penger til kjøleseng i Bergen og i Trøndelag.

– Dette er et fantastisk initiativ, vi ønsker å få bruk av kjøleseng inn i prosedyrene i hele Helse-Norge, sier hun.

VIl hjelpe: Ørjan og Solvår Våge Lillestøl fra Ålesund mener kjøleseng vil kunne være til stor hjelp for foreldre som mister et lite barn. Foto: Marius Simensen