Det sier fylkesleder Per Vidar Kjølmoen.

En rekke Ap-folk rundt i fylket tyr til sosiale medier for å markere at de er skuffet over partiledelsen.

– Skuffende, mildt sagt, skriver Ålesund Aps Sindre Nakken.

Onsdag kveld ga partiledelsen beskjed om at de ikke kommer til å støtte forslaget om en midlertidig full stans i utsendelsene til Afghanistan.

– Jeg tror ikke engasjementet går på hvordan Ap skal posisjonere seg på Stortinget. Det er derimot folk i partiet som ser unge afghanere som har kommet til Norge, lært seg norsk og som nå sendes ut fordi de fyller 18 år. Folk er bekymret for hvordan det går med dem. Jeg er glad vi har dette engasjementet i partiet, påpeker Kjølmoen.

Han viser til et vedtak i fylkespartiet der en ber om at bruken av midlertidig opphold blir redusert.

– Bør de unge afghanerne som nå er i Norge få amnesti og få innvilget permanent opphold?

– Vedtaket i fylkespartiet går ikke så langt. Vi ønsker en foreløpig stans i utsendelsene til vi får undersøkt grundig sikkerhetssituasjonen i Afghanistan, sier Kjølmoen.

Går for langt

På Stortinget sitter Fredric Holen Bjørdal.

Han er enig med partiledelsen i at en måtte avvise forslaget fra SV om full stopp i utsendelsene.

– SV sitt forslag går for langt. Det omfatter alle utsendelser til Afghanistan. Det kunne ikke vi være med på, sier Bjørdal.

Han mener en må se på forholdene til de såkalte «oktober-barna».

Altså afghanske ungdommer som har vært i Norge noen år på en midlertidig oppholdstillatelse, og som i løpet av høsten vil fylle 18 år og dermed ikke lenger oppfylle kravene til å bli i landet.

– Problemet er at vi har fått en kraftig økning i tallet på personer som er her på en midlertidig oppholdstillatelse. Det må det bli en slutt på.

Bjørdal viser til et forslag fra Ap som skal opp til behandling i Stortinget senere i høst.

– Det må legges større vekt på hvilken tilknytning de som sendes ut har til det området de sendes til. Vi ønsker her at de skal utvises mer skjønn, og tas hensyn til sårbarheten og barnets beste. Noe vi mener kan føre til redusert bruk av midlertidighet, sier Bjørdal.

Nei: Fredric Holen Bjørdal støtter Aps nei til full stopp i utsendelser til Afghanistan.