(Romsdals budstikke) Etter årevis med dels store minustall hver måned i Helse Møre og Romsdal, kom adm. dir. Espen Remme torsdag med godt nytt til styret i Helse Midt:

Resultatet for oktober måned er omtrent på budsjett, takket være kontroll på blant annet lønnsmidler denne måneden. September hadde også god kontroll på lønnsutgiftene, men det var i større grad knyttet til lavere aktivitet.

Varekostnader - inkludert medisiner - har imidlertid fortsatt et overforbruk, 10 millioner bare i oktober. Men resultatet samlet sto altså for første gang på lenge i grønne tall. Absolutt ikke mye - bare 99.000 kroner - men dog i grønne tall.

Skryt fra styret

Rundt styrebordet var det flere som skrøt av resultatet i oktober:

- Jeg syns dette bekrefter en trend vi har sett over noen måneder nå, med rett retning, sa styreleder Ola Strand.

- Tillitsvalgte jeg har snakket med i Møre og Romsdal forteller om god involvering i prosessene, sa hun.

Det ble imidlertid understreket - ikke minst fra Helse MR-sjef Remme - at én god rundetid ikke gir grunn til å slappe av:

- Det er veldig viktig å formidle til alle at vi er nødt til å fortsette det gode arbeidet. Det gjøres masse godt arbeid rundt i hele helseforetaket vårt, sier han.

Utfordringene er store

Den økonomiske situasjonen i Helse Møre er imidlertid fortsatt alvorlig, illustrert med to nøkkeltall:

* For perioden januar - oktober er overforbruket kommet opp 117 millioner kroner. Til sammenligning har Helse Nord-Trøndelag 40 mill i overforbruk i samme periode, mens St. Olav er i tråd med plan.

* Målet for antall stillinger i Helse Møre og Romsdal er å få tilbake samme tall på ansatte som i 2015. Mens virkeligheten nå i 2017 er 160 stillinger flere enn i 2015.

- Problemet har vært at økningen i antall stillinger har gått så gradvis og sakte at man ikke har merket det. Det er som i historien om frosken - om den plasseres i kaldt vann som sakte varmes opp, blir den sittende til den koker.

Krise eller ikke krise?

Styreleder Stein Kinserdal understreket overfor Helse Midt-styret at omleggingen i Helse Møre og Romsdal i stor grad er knyttet til å få en felles forståelse av situasjonen blant lederne.

- Det må være klart for alle at det kun er vi sjøl som kan få oss på rett kjøl, det er ingen andre å skylde på. Samtidig skal vi være forsiktig med å bruke ordet krise. Er det krise når vi er en eller to prosent ute av kurs?

Denne saken stor først på trykk hos Romsdals Budstikke.