Saka starta i Asker og Bærum tingrett torsdag. Da møtte ålesunderen opp og erklærte seg skyldig etter tiltalen om innførsel av 217 kilo hasj i mars i fjor.

Det ble da kjent at mannen var innlagt på Bærum sjukehus med alvorlige hjerteproblemer.

Likevel møtte han opp i retten fredag, på eget ansvar, mot legenes råd.

– Jeg ønsker å forklare meg og legge denne saka bak meg, forklarte mannen, som var ikledd sjukehusskjorte og tilkoblet hjerteovervåking da han vitnet.

Tøff uke

Ålesunderen fortalte om en tøff uke i forkant av rettssaken.

– Jeg mistet min mor på onsdag. Dagen etter fikk jeg konstatert tette blodårer inn til hjertet, og jeg ble akutt innlagt. Legene var helt klare på at jeg ikke burde vitne i retten fredag, men jeg var helt klar på at det kom jeg til å gjøre, jeg vil vitne og bli ferdig med saka, sa ålesunderen, som blir innlagt på Rikshospitalet og opereres i løpet av helga.

Spanet på

I retten avla ålesunderne en uforbeholden tilståelse for delaktighet i innførselen av de 217 kiloene med hasj, som ble fraktet over grensa i en lastebil av to polske statsborgere 14. mars i fjor.

– Jeg og to av de andre tiltalte, der blant den andre ålesunderen, var i Marbella i fjor. Da kom tilbudet om varer sånn litt ut av det blå. Det fortalte en av de tiltalte til meg, og bare til meg. Ikke til den andre ålesunderen, understreket han.

Når de var tilbake i Norge, fikk de beskjed om at varene, altså de 217 kiloene med hasj, var ankommet, og snøballen begynte å rulle. Politiet hadde nemlig i mellomtiden fått tips om transporten.

Ifølge Asker og Bærums Budstikke hadde etterforskerne is i magen og lot partiet fortsette på vogntoget til Hokksund, der hasjen ble lastet over i en personbil på en parkeringsplass ved hjelp av tunge, blå Ikea-poser.

Operasjonen ble behørig fotografert og dokumentert av politiets spanere som fulgte det hele på litt avstand.

Etterpå ble de involverte på stedet pågrepet og hasjen beslaglagt.

Vil «pensjonere» seg

– Det jo beslaglagt. Og i tillegg ble 6,5 kilo som vi solgte før dette kom opp, beslaglagt, så jeg gikk i underskudd på hele greia, forklarte han.

I tillegg ble over 800.000 kroner beslaglagt fra ålesunderens leilighet.

– De oppbevarte jeg bare for noen, sa han.

Nå ønsker ålesunderen, som i 2002 ble dømt til en lengre fengselsstraff for smugling av over et halvt tonn hasj, å «pensjonere» seg.

– Nå vil jeg bli ferdig med denne saka, og legge dette livet bak meg. Jeg vil flytte til et småbruk på Vestlandet og ta det helt med ro, sa mannen.

Helt ukjent

Den andre ålesunderen forklarte seg også i retten fredag. Han nekter for enhver befatning med de 217 kiloene. Han erkjenner derimot å ha levert en sekk med 6,5 kilo hasj på oppdrag fra den andre ålesunderen. For det skulle han få 7.000 kroner.

– Det gjorde jeg, og det angrer jeg på. I tillegg fikk jeg et ekstra parti som jeg skulle selge til en bekjent, og det vil jeg ta min straff for, sier ålesunderen i 40-åra, som satt sju måneder i varetekt.

Sjøl om han bodde sammen med den andre ålesunderen i over ett år, har han overhodet ikke hørt om de 217 kiloene.

– På tro og ære, det var fullstendig ukjent for meg, forklarte mannen.

Saka fortsetter i neste uke med bevisførsel, og uken etter blir det prosedyrer.