Diskusjonen skjedde i Kultur- og oppvekstutvalget, som mandag kveld foregikk i Hatlane skole. Representantene fra Emblem fryktet at politikerne skulle dytte Emblem skule lenger ned på prioriteringslista, der Kolvikbakken ungdomsskole er den første skolen som skal rustes opp, med barneskolene Emblem og Hessa som nummer to og tre.

Må rives

– Vi må vise at vi er her, så de ikke glemmer oss, sa May-Britt Nakken i aksjonsgruppa for Emblem skule. Hun var en av mange som hadde møtt opp for å vise politikerne at det er stort engasjement for ny skole på Emblem.

– Når det gjelder vår skole er det ikke snakk om oppussing eller rehabilitering. Bygningsmassen er så ekstremt slitt at den bare må rives. Dette er det bred enighet om, påpeker rektor Hildre.

Betenkt rektor Midt i bildet, under plakaten, rektor Øyvind Hildre ved Emblem skule. Foto: Nils Harald Ånstad.

Får ikke carte blanche

Blant politikerne i komiteen var det bred enighet om at prioriteringslista over hvilke skoler som trenger tiltak, står ved lag. Her var komiteen helt enig med rådmannen. De støttet også midlertidig oppgradering på Hessa skole.

Neste punkt i rådmannens innstilling ble det imidlertid lang diskusjon rundt. Rådmannen skriver at "det i neste rullering av skolekapasitet blir gjort en vurdering for å se på ulike på muligheter for samordning av skoletilbudet i Ålesund".

Politikerne stilte spørsmål med hva dette egentlig betydde. Særlig møteleder Anne Berit Støyva Emblem (A) var kritisk.

– Jeg vil ikke gi administrasjonen carte blanche for sammenslåing av skoler, det må være helt klart, sa hun, og kom med et tilleggsforslag der det står at kun skolestrukturen på Ellingsøya skal vurderes. Det ble videre presisert at skolenes inntaksområder kan vurderes på nytt for å redusere behovet for moduler og nybygg.

Fremskyndet prosessen

Videre fremmet Kåre Hanken (Sp) et tilleggsforslag der det ble påpekt at prosessen med rehabilitering av Kolvikbakken fremskyndes. I forslaget heter det at det settes av midler til oppstart og videre renovering av Kolvikbakken ungdomsskole i andre halvår i 2019.

Dette forslaget ble gjort om til et fellesforslag og ble enstemmig vedtatt. Komiteen støttet også tilleggsforslaget fra Støyva Emblem.

Avdempet lettelse

Blant de mange frammøtte fra Emblem rådet det en avdempet lettelse etter møtet mandag.

– Stort lenger kom vi egentlig ikke, men det er oppløftende at politikerne forsikrer oss om at Emblem står på sin plass på prioriteringslista, sier May-Britt Nakken.

Hørte på I front: May-Britt Nakken og Anders Ulstein. Foto: Nils Harald Ånstad.

Hun og de andre fra Emblem syntes dessuten det var interessant å følge politikernes diskusjon rundt samordning av skoler og større enheter.

– Dette er noe jeg ikke har tro på. Jeg ser selv at når skolen bikker 3-400 elever gjør det noe med følelsen av tilhørighet til skolen. Skolen som identitetsmarkør blir svakere ved større enheter, mener rektor Øyvind Hildre.

Også FAU-leder Anders Ulstein er lettet, men samtidig litt betenkt etter møtet mandag.

– At politikerne fortsatt vil prioritere oss er bra, men med tanke på ny kommunestruktur tror jeg det er viktig at vi kommer i gang raskt. Etter 2020 blir det enda flere som kniver om midlene, sier Ulstein.