I frustrasjon over dårlige soningsforhold ved Ålesund fengsel tok en av de innsatte saken i egne hender. Han satte seg ned og forfattet to brev til kongen og la ved brevene en rekke artikler i Sunnmørsposten som omtalte soningsforholdene ved fengselet.

I brevene ba han kongen gripe inn og hjelpe til med at det blir bygget et nytt fengsel for Sunnmøre.

Glad for engasjementet

Men så langt strekker ikke Hans Majestets fullmakter seg.

– H.M Kongen har bedt meg om å takke for Deres brev av 14. oktober og 21. oktober med vedlegg. Jeg er videre blitt bedt om å meddele at det ikke vil være mulig for Hans Majestet å foreta seg noe i den saken De fremlegger i brevene, heter det i svarbrevet som er signert Knut Brakstad, H.M. Kongens privatsekretær.

Kjartan Helland er prosjektleder for nytt fengsel på Digerneset. Han er glad for at også de innsatte engasjerer seg i soningsforholdene ved det gamle fengselet i Ålesund sentrum.

– Det er flott at også de innsatte engasjerer seg. Det er deres soningsforhold og vårt arbeidsmiljø dette står om, sier Helland.

Forhandlinger

Om kongen ikke kunne gjøre noe med saken, så sitter en nå i budsjettforhandlinger på Stortinget. På en lang liste over gode formål som KrF ønsker å få gjennomført neste år, står det også et punkt med penger til prosjektering av et nytt fengsel på Digerneset.

Helland håper det halmstrået kan utløse noen millioner slik at prosjektet for nytt fengsel kan komme ut av det døvannet det har befunnet seg i de siste årene.

– Vi følger spent med på hva KrF kan få til i denne saken, sier Helland.