Helseminister Bent Høie bestemte tidligere i år at ambulansehelikoptere skal dirigeres fra kun én Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) i hver helseregion, altså kun fire sentraler i landet.

Onsdag denne uka fattet direktørene i Helse Midt-Norge et vedtak som flytter alarmeringen av helikopteret i Ålesund fra AMK-sentralen her til AMK Sør-Trøndelag, ved St. Olavs hospital.

— Alle i Helse Møre og Romsdal reagerer på dette vedtaket. Beslutningen er tatt uten involvering av fagmiljøene, og uten at mulige konsekvenser har blitt skikkelig belyst. Det er ikke forsvarlig saksbehandling, sier Kristen Rasmussen som er avdelingssjef for AMK, luftambulanse og pasientreiser i  Møre og Romsdal.

Leger i Molde reagerer på manglende involvering: «Manglende faglig involvering i Helse Møre og Romsda

Risiko

En sentralisering av AMK på denne måten har så langt kun blitt gjennomført i Helse Sør-Øst. Der har de erfart at vedtaket koster verdifulle minutter.

— Tirsdag denne uka snakket jeg med representanter for Helse Sør-Øst og de fortalte at det i begynnelsen tok opp mot sju minutter lenger før et helikopter var på plass. Det tar lenger tid når en beskjed skal gjennom flere ledd, enn når den kan gis direkte. Forsinkelsen er nå nede i 2-3 minutter. Som fagperson er dette 2-3 minutter jeg er svært bekymret for. Det er minutter vi aldri gir fra oss ellers, hvis det ikke er absolutt nødvendig, understreker Rasmussen.

— Er du redd vedtaket går ut over pasienters sikkerhet?

— Det er alltid uheldig å gjøre ambulansetjenesten dårligere, og ja, jeg frykter for hva som kan skje hvis vi forsinker den hjelpa pasientene skal få. Det er ikke god pasientbehandling, sier han.

Ytterligere konsekvenser

Rasmussen viser til dagens samarbeid mellom AMK i Ålesund, Førde og Dombås:

— Vi samarbeider godt i dag, men vet ikke hva konsekvensene blir framover med omleggingen. Vi frykter at det kan ta mange minutter ekstra å få et helikopter på plass i vårt distrikt, når bestillingen framover skal gjennom flere ledd, både via AMK Sør-Trøndelag, og så videre til enten Helse Vest eller Oslo. Da går tida før et helikopter er på plass, sier han.

— Å sentralisere luftambulansekoordineringen er noe de regionale helseforetakene er pålagt å gjøre av helseministeren, men det er ingen grunn til et hastevedtak nå. Foretaket har i utgangspunktet hatt god tid, men så plutselig bestemmes dette på bare noen dager, uten at fagmiljøene har blitt skikkelig involvert, og uten at potensielle konsekvenser kan diskuteres. Den diskusjonen skal vi i stedet ta nå i etterkant, når alt er avgjort. Jeg er diplomatisk når jeg sier at vi er frustrert over både vedtaket og saksbehandlingen, sier Rasmussen.

— For i virkeligheten reagerer dere kraftig på denne avgjørelsen?

— Ja. Dette reagerer ansatte i hele Helse Møre og Romsdal på, sier han.

Risikovurdering i etterkant

Sunnmørsposten har bedt Stig A. Slørdahl, administrerende direktør i Helse Midt-Norge, om en kommentar på vedtaket om flytting av ansvar for luftambulanse fra Ålesund til Trondheim.

Tor Harald Haukås, kommunikasjonsdirektør i Helse Midt-Norge, svarer følgende i en sms:

«Status for denne saken er at vi nå setter ned en arbeidsgruppe som skal foreta en risikovurdering. Mandatet for dette arbeidet er under utforming.»

To timer senere følger Haukås opp med en ny sms:

«Vedtak vil først kunne gjøres etter at en risikovurdering er gjennomført, og da basert på de vurderingene som da er gjort på faglig grunnlag.»

— Hvorfor oppfattes det i fagmiljøet at det ble fattet et vedtak på direktørmøtet onsdag, spør Sunnmørsposten tilbake.

«Det har jeg ingen forklaring på. Direktørmøtet fatter ikke vedtak, men drøfter saker og gir råd til adm. dir på RHF», svarer Haukås.

Dobbelkommunikasjon

Kristen Rasmussen svarer følgende på epost om hva som ble bestemt på direktørmøtet i Helse Midt-Norge onsdag:

«Vi baserer våre opplysninger på en mail sendt fra fagdirektør Henrik Sandbu i Helse Midt-Norge til blant annet klinikksjef Kjersti Bergjord og vår fagdirektør Jo-Åsmund Lund 15. november der han sier at adm. direktør  har «bestemt at denne oppgaven skal utføres ved regional AMK sentral v/St. Olavs Hospital for hele regionen.» og at St. Olav skal lede et «prosjekt for å planlegge gjennomføringen av vedtaket».

«Ut fra dette er det vanskelig å oppfatte det annet enn at det ble fattet et vedtak, men dersom det likevel ikke er tilfelle, er vi selvsagt glade for at det ikke er tilfelle.»

Kommunikasjonsdirektør Tor Harald Haukås følger opp i en ny sms:

«Jeg ble akkurat gjort oppmerksom på at det skal ha gått en epost om saken som bruker formuleringer som er egnet til å skape misforståelse. Det må vi bare beklage. Det er min versjon som er riktig. Jeg skal sjekke hva som står i den skriftlige oppsummeringen fra direktørmøtet og komme tilbake til deg.»

Luftambulanser i Ålesund skal styres fra Trondheim. Foto: Staale Wattø