Ordførerlønna i Ålesund kommune økes fra 1.052.550 kroner i år, til 1.125.850 i 2018, en lønnsøkning på 73.300 kroner.

I forbindelse med behandlingen av budsjettforslag 2018 i Ålesund formannskap kom Geir Stenseth (Frp) med verbalforslag om at politiske honorar ikke økes før kommunen er meldt ut av Robek-lista.

Forslaget falt med seks mot sju stemmer.

Politiske honorarer er ikke nevnt i budsjettpapirene som ble utdelt til formannskapsmøtet, men ut ifra økonomiplanen som ble bestemt i fjor, ser en at de politiske honorarer, herunder lønn til ordfører, skal justeres opp i forhold til grunnbeløpssatser vedtatt 1. september 2016.

I samme formannskapsmøte vedtok politikerne at lønnsstigningen for vanlig kommunalt ansatte skal ligge på tre prosent.

- Uhørt

Representant for Fremskrittspartiet i formannskapet Geir Stenseth reagerer kraftig på at flertallet i formannskapet bevilger seg økte honorarer så lenge Ålesund kommune står på Robek-lista.

- Jeg har ment siden 2015 at det er uhørt av det politiske flertallet å øke de politiske honorarene så lenge ÅK er innmeldt i Robek. AP foreslo og fikk vedtatt en reduksjon av politiske honorarer i 2013 med 15%. Når de selv kommer til makten i 2015 så øker de med 13%. for det året. I år foreslår de å øke med 7% mens rådmannen legger inn i budsjettet en lønnsøkning 3 % til de kommunalt ansatte, sier Geir Stenseth til Sunnmørsposten.

Politikerne får altså mer enn det dobbelte.

- FrP har foreslått i alle budsjett i denne perioden at politikerne skal fryse sine honorarer, siden vi strammer inn på andre tjenester. Forslagene har blitt nedstemt hver gang. Vi fremmet forslaget i formannskapet på tirsdag, og ble nedstemt med 7 mot 6 stemmer. Vi vil igjen foreslå det samme i budsjettmøtet 30. november, sier Stenseth.

- Må sees i større sammenheng

Vi spurte ordfører Eva Vinje Aurdal om det er rimelig at politikerne bevilger seg dobbelt så høy lønnsøkning som det de vil gi andre kommunalt ansatte.

- Nei, når en ser det slik er ikke det rimelig. I seg selv skal ikke ordfører ha ei sterkere økning enn andre. Men det er ikke tilfellet hvis en ser på det i et større perspektiv, sier Eva Vinje Aurdal.

Hun bekrefter at politikerne vedtok å fryse lønnsjusteringer ut perioden i 2013, etter forslag fra Ap.

-  Da tok politikerne ansvar.

Trinnvis økning

Da Vinje Aurdal tok over som ordfører i 2015 lå det i vedtaket at en skulle tilbake til systemet om å følge grunnbeløpssatsene.

-  Da jeg ble ordfører så bestemte vi at vi ikke skulle gå tilbake til det gamle systemet da, men heller ta ei trinnvis opptrapping til dagens nivå som alle politikerne har vært enige om, sier hun.

- Og så vil jeg legge til at ordførerlønna i Ålesund er moderat i forhold til nabokommuner og andre kommuner i landet. I tillegg er det verdt å merke seg at samtlige ordførere i Ålesund før meg har hatt høyere reallønn.

Hovedtillitsvalgt Frode Nordstrand i Ålesund kommune ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt.