Det fastslår konsulentselskapet Ernst & Young. De har levert en oppdatert såkalt bærekraftanalyse. Den forrige kom i 2016. I mellomtiden har økonomien i helseforetaket gått fra vondt til verre. Men Ernst & Young mener fortsatt at byggingen er realiserbar.

- HMR (Helse Møre og Romsdal) var i en anstrengt økonomisk situasjon i juni 2016 da opprinnelig rapport ble utarbeidet. Denne situasjonen har ytterligere forverret seg frem til november 2017. Bæreevnen for prosjektet er derfor svakere enn den var i 2016, skriver de.

Men selve byggingen av nytt sjukehus på Hjelset, er ikke i seg selv bærekraftig, fastslår Ernst  Young.

- Prosjektet har isolert sett ikke bæreevne, da de økonomiske gevinstene ved prosjektet er lavere enn kostnadene ved det.

Det er de samla økonomiske musklene til Helse Møre og Romsdal sammen med Helse-Midt som gjør at et nytt sjukehus er mulig å gjennomføre, påpeker konsulentselskapet.

- Helseforetaket og det regionale helseforetaket klarer å bære prosjektet innenfor sine økonomiske rammer uten at realiseringen av prosjektet går ut over annen drift og investeringer, mener de.

Men til grunn for den konklusjonen ligger en klar forutsetning.

-Det er avgjørende for foretakets bæreevne at vedtatt budsjett med hertil vedtatte kostnadskutt og effektiviseringer realiseres, slår de fast.

Det innebærer en drift som går i balanse. Det er helseforetaket for øyeblikket langt unna å klare. Helseforetaket ligger i år ann til å gå 111 millioner kroner i minus. Forutsetningen for nytt sjukehus er at denne underbalansen blir rettet opp i sin helhet allerede neste år, fastslår Ernst & Young.