360.000 nordmenn tar seg fri for å shoppe på den årlige handledagen Black Friday 24. november. Det betyr gode tilbud, mye folk – og litt julestemning. Men ikke alle ønsker å være midt i kaoset.

– Vi hørte at på Moa var det så kaos at det var bare å komme seg derifra, sier Anette Lyse og Ingunn Hole og ler.

De har i stedet tatt turen til Storsenteret i byen fredag for å benytte seg av tilbudene. Her synes de stemningen er roligere. Flere av julegavene har blitt kjøpt i dag.

– Vi skal på kafé, slappe av og prøve å få julegavene på plass. Vi er ikke helt i mål, sier Hole.

Trafikk-kaos

Anne Mari Rødal Kleppe, senterleder på Moa, forteller at det har vært mye folk på Moa under Black Friday.

– Jeg har ikke fått tallene, men det har vært mange. Under en konkurranse hvor du kunne vinne gavekort, var det en kø på 150 meter. Jeg tenkte at det kanskje ville være mindre folk på grunn av været, men det ser ut til å ha vært mange her likevel, sier Kleppe.

Det har også vært stor pågang i trafikken rundt Moa.

– Trafikken var ikke et problem tidlig i dag, men da jeg reiste utover mot byen klokken 15 var det skikkelig kø på Lerstad. Det opplever jeg ikke så ofte.

Annen atmosfære

– Det er en helt annen atmosfære her enn på Moa. Jeg har jobbet på Moa selv, og det er stor forskjell, sier daglig leder på Kremmerhuset, Kristine Davik.

Butikken hadde et stort trøkk tidlig på morgenen, når tilbudene er best – men senere på dagen har det roet seg.

– Det er bare koselig med mye folk, sier Davik og medarbeider Trude Honningsvåg.

Samme tendens melder andre butikker.

– Her har det vært fullt kjør tidlig på dag, og det er en del nå. Men det er jevnere, forteller Jannicke Ose, daglig leder på Cubus på Storsenteret.

Ramlet over tilbudene

– Vi bare ramla over tilbudene litt tilfeldig. Vi dro først på Moa, men ville unngå kaoset, forteller Trine Molnes Hestetun.

Flere Ålesund-nyheter? Sjekk vår byside

Hun er på Storsenteret sammen med datteren Helene på 14 år, og kikker på klær.

Jeg liker å benytte meg av tilbudene når vi har mulighet. Vi var tidligere i dag på Hi-Fi Klubben og kjøpte en ordentlig høyttaler på tilbud. Den har vi hatt lyst på lenge.