– NMK er fantastisk for byen. Men for oss er det den store stygge ulven som har ødelagt bomiljøet vårt, sier Helge Saunes. På 70-tallet overtok han barndomshjemmet i Sørnesvegen, der han og kona bor i dag.

Få meter unna ligger det store kompetansesenteret, med hundrevis av arbeidsplasser, stor trafikk og parkeringstrykk.

Fra innfartsvegen ved Nørvasundet er det kontinuerlig trafikkstøy. Der skal det komme firefelts veg, slik at huset blir enda mer inneklemt mellom gigantbygget og europavegen.

– Dette er verre enn Sinsenkrysset, mener Helge Saunes.

Får ikke solgt huset

Kommunelegen anbefaler avvikling av boligområdet, samt flytting av en planlagt lekeplass, som følge av støyplagene.

Etter at barna ble voksne og flyttet ut, kjøpte ekteparet leilighet. Men de måtte avlyse kjøpet da nye planer for området gjorde det umulig å få solgt.

Boligen er en av seks som har havnet innenfor områdeplanen for Campus Ålesund.

Nabohuset mot nord ble innløst av utbygger. På området til de seks andre boligene er planene lite konkrete, men problemene høyst reelle.

– Siden 2012 har vi ikke visst noe som helst. Kontakt med kommunen har vært nytteløst. Vi får ikke svar på henvendelser, sier ekteparet. I neste byggetrinn for NMK er det plan om høyhus på 17 etasjer. Campusplanen foreslår all biltrafikk til og fra Sørneset via en veg nær huset til Saunes og videre forbi NMK på sørsida.

De vet ikke når ting skal skje, og de vet ikke om de må pusse opp og bli boende – eller om og når eiendommen blir innløst. De ønsker å flytte så snart som mulig. Paret opplever situasjonen som svært fortvilende.

– Vi sitter med en «forvaringsdom» der vi ikke vet hva vi skal gjøre, sier de.

Har forståelse, jobber med plan

Campusplanen er et samarbeid mellom kommunen, NTNU, NMK, Statsbygg, fylkeskommunen og vegvesenet.

– Vi er godt kjent med hva naboene til NMK mener, og har forståelse for deres vanskelige situasjon. De har kommet med skriftlige merknader og vært på folkemøte om saka, sier overarkitekt Gudmund Hoel i Ålesund kommune.

– Her er det en avveiing mellom den positive utviklingen for byen og regionen som NMK representerer og naboene som vi også forsøker å ivareta.

– Dette er det kjempeutfordrende å finne en god løsning på. Ikke minst er det juridiske uklarheter knyttet til innløsning av eiendommene, som vi må finne svar på. Etter at området ble omregulert fra boligformål til annet formål, vil gevinsten ved innløsning bli høgere for huseierne. Problemet er at man ikke vet når dette faktisk vil skje, forklarer Hoel.

– Tatt godt hensyn

Over nyttår vil endringer i planen bli lagt fram, på bakgrunn av merknadene i høringsrunden. Ifølge daglig leder ved NMK, Kaj B. Westre, har de ingen plan for bruk av de aktuelle boligtomtene.

Han sier at NMK har mulighet til fortsatt vekst et godt stykke fram i tid, på arealer de allerede disponerer.

– Vi mener å ha tatt godt hensyn til naboene og har gjort det vi skal helt etter boka og faktisk enda lenger, mener Westre.