TEMA: Alt om ulykka på Tyskholmen

- Han har innrømt å ha drukket noe alkohol. Eksakt hvor mye kan jeg ikke gå ut med, sier politiadvokat Yngve Skovly.

- Har han sagt noe om han følte seg berusa eller ikke, da han seinere satte seg i båten og kjørte?

- Det kan jeg heller ikke kommentere, sier Skovly.

- Det er ingen holdepunkter for å si at min klient har hatt ulovlig promille under båtturen, sier mannens forsvarer, advokat Erling Flisnes.

Politiet gikk for halvanna uke siden ut med resultatet av blodprøven som ble tatt av mannen som har sagt han førte ulykkesbåten: Blodprøven viste ikke spor av alkohol eller andre berusende midler, sa politiadvokaten da. Videre het det at pårørende blei varsla før offentliggjøring av prøveresultatet. At det hadde kommet fram i avhør at føreren faktisk hadde drukket, blei ikke nevnt.

På spørsmål fra Sunnmørsposten om når blodprøven ble tatt, sier Skovly i dag, mandag at prøven ble tatt «ut på dagen» etter ulykka - altså ut på dagen 22. oktober, uten at dette blir angitt mer spesifikt.

- Mannen har så langt hatt en åpen eller foreløpig siktelse. Er det gjort endringer i denne?

- Nei, men dette med siktelsen vil det bli tatt stilling til på nytt når saka om kort tid er ferdig etterforska, sier Skovly.

Redningsaksjon først om morgenen

Som Sunnmørsposten tidligere har skrevet gikk det mange timer fra ulykka skjedde natt til 22. oktober og til en redningsaksjon blei iverksatt. Annbjørg Jarnes fra Langevåg har fortalt at hun ringte nødnummeret til politiet litt over midnatt ulykkesnatta og meldte fra om ei mulig båtulykke. Meldinga fra Jarnes resulterte ikke i at politiet aksjonerte. Det gjorde de først ved 08.30-tida søndag, etter henvendelser om at en båt var funnet i drift på Hessafjorden – og ikke så lenge etter om at det var personer som ropte om hjelp i området ved Tyskholmen.

Mens to av de tre mennene som var om bord i fritidsbåten blei berga fra en naboholme til Tyskholmen søndag formiddag, blei den tredje – Ronny Røbekk (47), funnet omkommet i sjøen, og i en foreløpig obduksjonsrapport heter det at dødsårsaken var drukning. De to overlevende skal ha forklart til politiet at de blei kasta over bord da båten traff holmen.

Spesialenheten undersøker

Etter å ha gått gjennom lydloggen av nødtelefonen fra Jarnes har politiet i etterkant tatt sjølkritikk og sagt at henvendelsen burde ha resultert i en aksjon. Samtidig og med det som begrunnelse at alle kan gjøre feil, var vurderinga fra politimester Ingar Bøen likevel at en foreløpig ikke ville involvere Spesialenheten for politisaker.

Etter dette har Spesialenheten med bakgrunn i medieoppslag på eget initiativ satt i gang undersøkelser av politiets håndtering av nødmeldinga. Konklusjonen etter dette er foreløpig ikke offentlig.

Promillegrensa for å kjøre fritidsbåt og småbåt under 15 meters lengde er 0,8.