– Jeg snakka med Ronny så seint som lørdagen, bare timer før ulykka. Han var innom her for å sjekke ut mulighetene for å se boksekampen med Cecilia Brækhus på TV. Den skulle gå seinere den kvelden, men fordi det var såpass dyrt, slo vi det fra oss. Der og da snakka vi ikke noe om hva han skulle videre den kvelden, men da jeg måtte ut et ærend, var han her fremdeles.

Kai Røbekk tar mot oss i huset han og kona Kari har, i Mauseidvåg i Sula kommune. En drøy måned etter den fatale ulykka der sønnen omkom, har paret, men også mor til gutten avdøde etterlater seg, noe de vil ha sagt. Guttens mor ønsker imidlertid ikke å bli eksponert med navn og bilde.

Opplever at politiet har svikta

– Det har vokst seg fram over tid, dette. Ikke bare opplever vi at politiet har svikta. Vi mener at de i etterkant tåkelegger hendelsesforløpet med utspill de har kommet med, men også at de bortforklarer og dysser ned det de sjøl har gjort, sier Kai.

– Hvorfor sa de for eksempel ikke at båtføreren har innrømmet å ha drukket alkohol, samtidig med at de gikk ut med resultatet av blodprøven? Denne ble tatt ut på dagen søndag, mange timer etter ulykka, og viste ifølge politiet ikke spor av rus. Men hva er den egentlig verdt? Her gis det inntrykk av at det ikke har vært alkohol inne i bildet hos føreren overhodet. Det stemmer ikke, og det fikk vi tidlig vite. Akkurat dette var faktisk dråpen som fikk begeret til å renne over, som gjør at vi nå går ut i media, medgir faren.

Åtte timer fra ulykke til aksjon

Sammen peker de tre videre på flere andre ting de reagerer på. Sentralt står likevel det at det gikk så lang tid fra ulykka skjedde og til politiet aksjonerte.

– Rundt åtte timer tok det. Åtte. Hadde de forstått alvoret og rykka ut etter nødmeldinga fra Annbjørg Jarnes, da hun litt etter midnatt meldte fra om det som etter alle solemerker var ulykka, kunne Ronny ha vært berga da? Det er jo slik at hvert minutt teller når det kommer til drukningsulykker, og i etterkant har det blant anna kommet fram at brannvesenets båt lå til kai bare noen hundre meter unna. Brannsjefen har sågar sagt at de kunne ha vært på stedet på ti minutter. Dette tenker vi mye på, medgis det.

– Og om de ikke visste heilt hvor de skulle leite, er sjansen stor for at nettopp brannvesenet ville ha oppdaga ulykkesbåten på veg ut med sin båt. Det var bortimot vindstille den natta, og etter det vi har fått vite blei ulykkesbåten liggende ei god stund nært ulykkesstedet, før den dreiv sakte videre, sier hun som er mor til avdødes sønn.

Arrogant politimester

De tre gir videre uttrykk for at de opplevde politimester Ingar Bøens måte å opptre på i møtet med media i etterkant, som arrogant.

– Blant anna at han først ikke hadde tid til å stille for å svare på kritikk eller utdype hvorfor han ikke selv ba Spesialenheten vurdere håndteringa av nødmeldinga. Heilt utrolig, sier Kai.

Om varsling av pårørende

Et siste punkt har med varsling av pårørende å gjøre, og har med da politiet gikk ut med resultatet av blodprøven til båtføreren å gjøre.

– Her het det at de venta, nettopp for at vi skulle få kjennskap først. Men her fikk jeg for min del informasjon jeg skulle bringe videre, blant anna til gutten til Ronny, til barnebarnet vårt, sier Kai.

– Det var bare det, at gutten var på skolen. Vi nådde ikke tak i han. Og på veg hjem fikk han vite, via ei nyhetssending på radio, at prøven viste at han som førte båten ikke hadde promille. Heller ikke det er sånn det skal være, sier trioen.

– Nå avventer vi hva som blir resultatet av politiets etterforskning, men også hva Spesialenheten ender ut med, avslutter de.

Møre og Romsdal politidistrikt er blitt forelagt kritikken fra foreldrene til Ronny Røbekk. Dette er det de ønsker å kommentere:

Angående Spesialenheten

– Mandag 22. oktober gjorde seksjonsleder Magne Tjønnøy rede for at politiet burde ha aksjonert på bakgrunn av den første meldinga. Samtidig ble det formidla at politimesteren ikke hadde funnet grunnlag for å sende saka over til Spesial-enheten for politisaker til etterforskning, heter det fra politimester Ingar Bøen.

– Onsdag 23. oktober stilte jeg opp for NRK Møre og Romsdal og Sunnmørsposten og utdypa dette standpunktet i omfattende intervjuer, heter det videre.

Om blodprøven av båtføreren

– På direkte spørsmål fra media ble det opplyst at blodprøven ikke viste innhold av alkohol eller andre bedøvende eller berusende middel. Normalt går vi ikke ut med ytterligere opplysninger fra et siktetavhør av eget initiativ. Media hadde ingen oppfølgingsspørsmål, kommenterer politiinspektør Yngve Skovly.

– At pårørende blir underretta om dette først, er ikke påkrevd. Politiet valgte likevel å gjøre det, og den omkomnes far ville sørge for videre underretning. Direkte varsling fra politiet til en mindreårig bør ikke finne sted, sier han.

Når det gjelder kritikken som går på tida det tok fra ulykka skjedde og til det ble aksjonert, opp mot at den omkomne kanskje kunne vært berga, har politiet signalisert at dette ikke er noe de ønsker å kommentere.