— Så kjekt å ha så fint folk på besøk. Dette er den dagen i året da vi politikere legger politisk uenighet til side, og er enige om det viktigste, sier Aurdal.

Fem av kommunens seks priser ble delt ut på årets siste bystyremøte 30. november.

Kulturinnslagene med blant annet sang og musikk fra kultur- og integreringssatsingen «Fargespill», med barn og unge fra hele verden på scenen, bidro sterkt til å gjøre dette bystyremøte til noe helt annet enn det vanlige.

Fra ungdommen

Ungdommens kulturpris deles ut av ungdomsrådet, representert ved Håkon Strand. Han har selv spilt volleyball, og har erfart hva slags lag prisvinneren og volleyballtrener Hallgeir Buset fra Blindheim IL har bygget opp gjennom årene som ildsjel.

— Å møte lag fra Blindheim var det skumleste, for samholdet i den klubben er av en annen verden. Å få se det på nært hold har satt spor hos meg og hos mange andre, sier Strand.

Hallgeir Buset valgte i sin takketale å hylle en annen av kveldens prisvinnere:

— Jeg er ydmyk når jeg får stå her i dag med Kjell Volle.

En ekte hedersmann

Ordfører Eva Vinje Aurdal delte ut kommunens hederspris til Volle. Hun kaller han en «fantastisk representant for den norske, og vår lokale, frivillighet».

Kjell Volle har holdt fotballaget Guard HC i gang i nesten 40 år, for mennesker med spesielle behov.

— Jeg er så heldig å ha sett Kjell Volle i aksjon på banen, og den gleden og engasjementet han bidrar til, er noe vi ellers kun ser hver gang AaFK vinner cupfinalen, sier Aurdal.

I en film om Volle som ble vist i bystyresalen sier han dette om egen innsats:

— Jeg har mulighetene og ressursene til å stille opp, så hvorfor skal jeg ikke gjøre det?

— Å se mestringsfølelse hos andre mennesker er det som er viktig for meg. Jeg får så masse varme tilbake. Det er rart for en Langevågsgutt å få denne prisen. Jeg er så stolt, sier Volle.

Kunst i kommunen

Årets kunstnerpris går til Ålesund strykekvartett som består av musikerne Ove Kvangarsnes, Ai-Ling Chiu, Linda Bønes og Samuel Skrede.

— Dette er en pris Ålesund kommune, egentlig, siden det er kommunen som gjør det mulig å ha så flotte stillinger som dette i byen. Det er kommunen som driver oss, sier Kvangarsnes.

I begrunnelsen heter det at kvartetten har bidratt til at Ålesund har det største strykermiljøet i Møre og Romsdal, og at medlemmene er med overalt i distriktet der et orkester er med. Kvartetten takket ved å vise hva de er gode for, med et stykke av Mozart.

Helse i hvert dyr

Helse- og velferdsprisen gis til Borgund Dyreklubb, som soknerådsleder Marit Kaldhol kaller «et sted å vokse opp, eller vokse på andre måter».

Dyreklubben ble stiftet i 1979, av daværende sokneprest Inge Eidhammer. Han måtte angivelig opp mange netter i begynnelsen, for å hanke inn hester og andre dyr som stakk av.

— Eidhammer hadde visjoner. Jeg tror han så for seg hva dyreklubben kunne bli. Dyreklubben er et møtested for barn, unge og eldre. En grønn lunge i byen. Et fristed. Til dyreklubben kan alle komme med de fjærene en har, sier Kaldhol, og legger til:

— Jeg håper Ålesund kommune ser potensialet i dyreklubben.

God byggeskikk

Byggeskikkprisen for 2017 går til Molovegen 12, ved eierne Stiftelsen Kjell Holm og Sandbakk og Pettersen Arkitekter AS. Bygget er en del av opplevelsen når publikum i helga inviteres til blant annet «Jul i Molovegen».