Kenneth Dalen, fjerde generasjons driver av familiebedriften har planlagt det en god stund. For mange andre kommer det nok som et sjokk at den tradisjonsrike og folkekjære slakterbutikken i Ålesund sentrum snart ikke er der lenger.

– Vi skal drive ut året, så stenger vi. Jeg skal fortsatt jobbe i lokalet til ut januar, for å forsyne engroskundene våre. Men så blir det ikke lenger noe Dalen Kjøttvarer, sier 47-åringen.

Han tar imot Sunnmørsposten i butikken etter stengetid – i overgangen til den travleste måneden i året.

Da det ofte kan bli 17–18 arbeidstimer i døgnet, og der fridager er noe man bare kan se langt etter.

– Jeg er blitt eldre, og har lyst til å ikke lenger måtte jobbe i helger og høytider. Jeg er sliten og vil gjøre noe annet. For eksempel kunne ta meg fri til å stå på ski eller gå i fjellet, forteller Dalen.

Leiekontrakten utløper snart. Mora, som fortsatt jobber i butikken, blir pensjonist. Eldstesønnen på 18, som også jobber der, skal ikke overta.

– Det hadde han ikke fått lov til, heller. Jeg unner ham ikke alt slitet, sier trebarnsfaren.

En naturlig prosess

Til sammen var tiden kommet for å sette en strek – i en naturlig prosess der han selv fortsatt kunne ta valget.

– Det handler ikke om økonomi. Det har til tider vært stramt, ja. Men vi er ikke gått konkurs. Her skal det fullføres på en skikkelig måte, sier Kenneth Dalen.

SLITEN, MEN FORNØYD Han gleder seg til å få mer tid til andre ting enn å jobbe. – Men vi skal avslutte med stil, sier Kenneth Dalen. Foto: Marius Simensen

Alle kundene skal få varene sine og alle fakturaer skal være betalt – før døra låses for siste gang.

– Jeg skal gå herfra med en god følelse, sier han.

Det har vært noen tårer i familien, men de støtter ham i beslutningen. Også fra andre som hittil har visst, har han møtt full forståelse. Men også sjokk.

Lojale kunder

Kenneth Dalen tenker ikke så mye på at det er en lang linje som blir brutt. Alt har sin tid, og sånn er det bare.

Dessuten er det så mange andre tradisjonsrike forretninger i Ålesund som har forsvunnet før «han Dalen» også gjør det.

– Men det er trist at hånd-verket forsvinner. Heldigvis har Ålesund en annen slakter. Det er viktig for en by.

Han vil savne yrket sitt. Og han vil savne kundene. Mange av dem har vært der i generasjoner.

– Jeg er utrolig takknemlig for alle de faste kundene vi har hatt, engroskundene inkludert. De har vært lojale drømmekunder, sier Dalen.

Firmaet starta i 1904 og holdt de første årene til i Keiser Wilhelms gate. Siden 1919 har de holdt hus i Apotekergata 8, som nå også er ute av familiens eie.

Selv har Kenneth Dalen jobbet i bedriften siden han var 16 år – kun avbrutt av fem måneder i Oslo. Før hjemlengselen til Ålesund ble for sterk. Han overtok drifta etter faren Kjell i 2004.

Lokalet på hjørnet i den gamle handelsgata vest for Hellebroa er nå annonsert for utleie.

– Jeg vet ikke hva som nå kommer her. Det blir spennende å se, sier Dalen.

Vil avslutte med stil

Men fortsatt er det en måned igjen. Med danskrull, svinemør og pinnekjøtt for salg over disk fra slakter Dalen. Slik bare de kan lage det.

– Vi håper på masse kunder til jul. Vi vil gjerne avslutte med stil, sier Kenneth Dalen. Han har flere tilbud og mange tanker om hva han skal fortsette å gjøre videre i yrkes-livet.

Men det vil han helst komme tilbake til, når ting har falt på litt mer på plass.

Også neste jul vil han sikkert også lage julemat selv. Men da bare til seg og sine – og ikke lenger til halve byen.