– Det er en tragedie for byen at Dalen Kjøttvarer legger ned. Jeg har handlet her siden jeg var liten og kan garantere for kvaliteten. Du får noe helt annet her enn du gjør i vanlige dagligvarebutikker, sier Frode Øvstegård.

Han står utenfor slakteriet i Apotekergata, og har nettopp handlet seg en god pose med ferske kjøttvarer.

– Men jeg forstår at det er en tøff jobb, legger han til.

Samtidig vil han oppfordre andre til å handle mer i lokale forhandlere.

– Det er veldig viktig for å bevare dem, sier han.

Tårevåt

– Jeg har nettopp vært inne i butikken og grått om hvor trist jeg synes det er at de skal legge ned. Jeg sa til dem at de kan ikke slutte. Det går ikke an. De har så mye godt. Hvor skal jeg handle nå? spør Birgit Korsnes.

Hun vokste opp i et hus like ved slakterforretningen, og minnes når hun, foreldrene og besteforeldrene dro til butikken for å kjøpe danskrull.

– Det blir spesialitetene vi kommer til å savne spesielt. Hvor skal jeg få tak i danskrullen nå?

– Jeg skal komme inn flere ganger før jul slik jeg får gitt dem ordentlige gode klemmer. Og så ble vi enige om at vi kan reise hjem til Kenneth for å få oss noe mør. Det blir ikke mindre travelt for ham slik sett, sier hun og ler.

– Men jeg har full forståelse for dem. De er på jobb 24 timer i døgnet. Nå kan de ta vare på sine og seg selv. Det kommer en tid for alt, men det er synd for oss kundene.

Vil ha liv i Apotekergata

Også nabobedriftene synes det er leit at Dalen Kjøtt forsvinner.

– Veldig trist. Vi er ganske nære, og det er kjempetrist for hele området. Men jeg forstår det han sier, om jobbing konstant. Så jeg håper det kommer noe nytt i lokalene som gjør gaten levende. Men det er

ingenting som kan erstatte Dalen, sier Åse Stensvaag, en av driverne av Invit som er like i nærheten av Dalen Kjøtt.

Hjørnesteinsbedrift

– Dette er en hjørnesteinsbedrift som har hatt stor betydning for byen. Alle er vant til at Dalen er her, og det blir et merkbart tap, sier Ole Arne Nybø.

Han har vært innom Dalen Kjøttvarer og kjøpt danskrull og gode fiskekaker.

– Familien min har fulgt Dalen gjennom generasjoner. Jeg fulgte faren min ned på forretningen helt tilbake på 50-tallet og handlet. Så her har jeg vært i mange år, særlig den tiden da det var mer liv i byen, forteller Ole Arne Nybø.

Mens Nybø prater, kommer Nils Fiskerstrand gående forbi for å handle. Han vet visst enda mer om forretningen og den berømte danskrullen.

– Jeg synes det er veldig trist at de skal legge ned, sier Nils Fiskerstrand.

– Det duftet så godt i huset når far kom hjem med danskrull, minnes Nybø.

– Vi kalte den bypølsa, påpeker Fiskerstrand.

Har hjulpet hverandre

Konkurrenten Hole Kjøtt er klar på at de synes det er trist at Dalen Kjøttvarer legger ned. Han sier at det er dagligvarebutikkene som er den egentlige konkurrenten. – Vi har aldri sett på hverandre som to bedrifter som forsøker å ta markedet fra hverandre. Vi har hatt et veldig godt forhold til hverandre i alle år, og vi har hjulpet hverandre når det har trengs, forteller Oddbjørn Hole, som er daglig leder.