Det sier daglig leder for NIVI Analyse, Geir Vinsand, til Sunnmørsposten. Vinsand deltok på Samspillkonferansen 2017 på NMK fredag.

Mer fra Samspillskonferansen: – Byregionen må få mer hjelp

Ålesund er hovedsaken

– Hovedsaken i hele offentlig sektor i Møre og Romsdal er nye Ålesund kommune. 90 prosent av det som skal skje framover når det gjelder tjenester og samfunnsutvikling bør skje i nye Ålesund. Vi må ha en samordnet sektor og det er den nye byregionen et svar på. I dag er dette totalt fragmentert.

Ålesund kommune er en av mange leverandører som konkurrerer om innbyggernes oppmerksomhet. Slik kan vi ikke ha det. Nye Ålesund skal være en dør til offentlig sektor, og en dør for næringslivet til det offentlige.

Vil ha med Sula og Giske

Vinsand vil ha både Sula og Giske med i den nye regionkommunen. Han mener Giske ikke har mulighet til å overleve finansielt. Oppgavene kommer til å presse seg på. Alternativt vil en få et sjølstyre i Giske som er 100 prosent avhengig av Ålesund kommune og staten.

Vinsand bruker betegnelsen kommuneblokk om nye Ålesund (som i hvert fall må ha med Giske og Sula), og da blir de fire indre fjordkommunene altfor sårbare til å stå aleine. De må ta utviklingen på dypeste alvor og vurdere om det skal etableres en ny indre Sunnmøre kommune.

Ørskogordføreren: – Bruk Ålesunds byvåpen

Ikke flytte på seg

Han mener ikke at folk innen den nye regionkommunen Ålesund skal måtte flytte på seg: – Flerkjernet byutvikling er veldig moderne nå. At man flytter på minst mulig folk, sier han.

Nestleder i utvalget for nye Ålesund, Dag Olav Tennfjord, synes utspillet til Vinsand er kjempeinteressant.

Det er viktig at regionkommunen er stor nok til å makte samordna areal- og transportutvikling. Slik vi har klare ambisjoner om i den nye regionkommunen, sier Tennfjord.

Haram en kommunejuvel

Vinsand betegner Haram kommune som en kommunejuvel med sine 10.000 innbyggere.

– En elitekommune, med meget solid kommmunekompetanse. Når et så sterkt lokalsamfunn er blitt en del av en ny stor bykommune, så gir det mulighet for å tenke helt nye kommunekonsept og kommunemodell.

For Haram og Skodje er gevinsten samfunnsutvikling, sier Vinsand og snakker om at vi nå kan få til en desentralisering gjennom dette. Vinsand mener en desentralisering av fylkeskommunens ressurser.

Integrert fylkeskommune

Han foreslår at Møre og Romsdal bygger en integrert fylkeskommune. Som et kommunenes samarbeidsorgan som bruker sine ressurser til å utvikle de nye kommunene.

– Der har vi i nye Ålesund et helt konkret prosjekt vi kan utfordre fylkeskommunen på, sier Tennfjord; – en regional transport-, areal og klimaplan der vi som kommune ønsker å eie planen, men der vi trenger kompetansen til fylkeskommunen.