– Jeg fikk først en mørk flekk på høyre øye. Hver morgen våknet jeg og merket at synet ble gradvis dårligere. Det var utrolig kjipt å vite at jeg kom til å bli helt blind.

Steven Iglesias Årsnes sitter på stua hjemme i Skodje sammen med samboeren Tonje og førerhunden «Uno».

– De to er uvurderlige for meg. Og så har du Daniel Grytten, min høyre hånd i poker, legger han til.

Ble blind

Steven Iglesias er i dag en av Norges beste pokerspillere. han er ranket som nr. 28 i landet og har deltatt på flere internasjonale turneringer i år. I sommer vant han 25.000 dollar i Las Vegas og forrige uke endte han på 9. plass i Deepstack under poker-NM.

– Det har gått bra, men målet er å bli best, smiler han.

Men vegen fram har vært alt annet enn lett. I 2014 fikk Steven diagnosen «Lebers», en sjelden, arvelig øyesjukdom som forårsaker sterkt nedsatt syn eller blindhet hos unge menn.

– Det var sjølsagt hardt i starten. Men jeg tok tak i livet mitt, fortsatte å trene i treningsstudio og gikk turer. Det var på den måten jeg ble kjent med Tonje, samboeren min.

Blir pappa

Nå venter de barn sammen.

– Jeg er heldig som kan være mye hjemme når barnet kommer. Vi gleder oss. Men Tonje har lovet at jeg skal få spille et par turneringer i år.

Målet er en «main event» i Las Vegas til sommeren.

– Jeg håper jeg finner et selskap som vil sponse meg og Daniel.

– Hvordan er det å spille poker som blind?

– Det går veldig bra. Jeg føler faktisk jeg har blitt en bedre pokerspiller etter jeg ble blind. Hukommelsen min er blitt ekstremt mye bedre og jeg tar ting seriøst. Jeg analyserer motspillerne og spiller mer matematisk enn tidligere.

Nå er også samboeren Tonje blitt bitt av pokerbasillen.

– Mens Steven spiller matematisk bruker jeg mer magefølelsen. Det går helt greit, sier hun.

– Du er blitt mye bedre, smiler Steven.

Saken fortsetter under bildet

Humor Steven og samboeren Tonje gleder seg til å bli foreldre over nyttår. Da vil «Uno» få konkurranse om parets oppmerksomhet.

Opplæring

Daniel Grytten visste lite om poker da han ble kjent med Steven.

– Han har fremdeles et stykke igjen, men etter mange timer sammen føler jeg at jeg får den informasjonen jeg trenger av han. Han ser kortene, forteller hvilke kort jeg har og kan fortelle hva de andre byr og hvor mange sjetonger de har. Det er alt han får lov til. Resten av jobben gjør jeg, sier Steven som selv kun har hørt om en eneste blind pokerspiller i proffverden, Hal Lubarksky.

– Jeg googlet og diskuterte med Tonje. Jeg tenkte at jeg ville forsøke å leve av pokerspillingen.

I Las Vegas fikk Steven høre at han spilte bedre enn Hal.

– Men for meg er det viktigste å vise meg selv og andre at du kommer langt med hardt arbeid. At man blir sterk av motgang. Jeg håper jeg kan inspirere andre mennesker også, ikke bare blinde.

– Og så har du mye humor?

– Ja, det er viktig å ikke ta seg selv for høytidelig. Jeg spøker selv med synshemningen min blant venner.

– Blir du tatt på alvor i pokerverdenen?

– Ja, nå virker det som at folk har fått respekt for meg. Jeg merket stor forskjell nå under NM på Gardermoen i forhold til i fjor.

Snart venter nye utfordringer for pokerspilleren Steven.

Men først skal posten hentes og middag lages.

– Her i huset er det jeg som lager middagene, smiler Steven.

Blind Steven Iglesias fra Skodje ble blind i 2014. Året etter fikk han førerhunden «Uno» som er Stevens «øyne» utenfor huset. Her sammen med samboeren Tonje på veg til postkassa. Foto: Nils Harald Ånstad
vimennpoker.no Foto: vimennpoker.no
Steven Iglesias fra Skodje ble blind i 2014. Året etter fikk han førerhunden «Uno» som er Stevens «øyne» utenfor huset. Her sammen med samboeren Tonje på veg til postkassa. Foto: Nils Harald Ånstad