– Vet du hvor stort dette er? sier Ragnhild Friis-Ottessen, regionsansvarlig i NHO Service, og smiler.

Hun er svært fornøyd med at Norsk Gjenvinning Ålesund har blitt en godkjent lærebedrift og ansatt 23 år gamle Daniel Eiksund gjennom prosjektet Ringer i Vannet. Hun har kommet som NHOs representant fra Bergen for å dele ut diplom, kake og blomster til Eiksund og distriktssjef i Norsk Gjenvinning Ålesund, Ove Matistorpet.

– Dette er så flott. Det er ingenting vi er mer glad i i NHO enn lærebedrifter og yrkesfag. At de har gjort seg om til en lærebedrift er helt utrolig, og det gjør meg veldig, veldig glad.

Ringer i Vannet er NHOs eget rekrutteringsprosjekt for å få mennesker på utsiden av arbeidslivet tilbake i jobb. Medlemsbedriftene i NHO tar ansvar og ansetter folk som kommer utenfra. De kartlegger bedriftenes behov og søker å finne riktig person til jobben. I Ålesund er det Brisk som håndterer det.

Tilbake i arbeidslivet

Eiksund gikk i utgangspunktet skole for å bli yrkessjåfør. Men i løpet av lærlingtiden fikk han påvist en øyesykdom som gjorde at han ikke kunne kjøre bil. Men det var det som var drømmen.

Lærling Daniel forteller at han ser langt mer optimistisk på livet.

– Jeg har tatt imot behandling for sykdommen, men det har samtidig gjort at jeg har falt litt ut av arbeidslivet.

Nav bestilte etter hvert veiledning fra Brisk, hvor han har fått arbeidstrening.

– Det handler om ting som å venne seg til å stå opp tidlig igjen og andre dagligdagse ting.

Han fikk etter hvert Rakel Reynisdottir som veileder, som har hjulpet ham til å finne alternative jobber og benytte seg av kompetansen han har.

Så viste det seg at de ønsket seg lærlinger på Norsk Gjenvinning Ålesund. De var ikke en godkjent lærebedrift på tidspunktet. Rakel har samarbeidet med Opplæringskontoret for tekniske fag i Sunnmøre for å få det i orden.

– Norsk Gjenvinning Ålesund har strukket seg langt. De har blitt en lærebedrift, sier Rakel.

– Det som er viktig er at personen selv er motivert, ønsker å komme tilbake i arbeidslivet. Uten innsats går det ikke. Daniel har møtt opp, vært hyggelig på jobb og stått på, så det er det som teller.

– Nå blir Daniel her i to år som lærling i en 100 % stilling, som ender med fagbrev i logistikk og får kompetanse for framtida. Og om han gjør en god jobb, kan det jo hende han får en fast stilling her. Nå er fremtiden plutselig veldig lys for Daniel, sier Rakel.

Det bekrefter han selv.

– Jeg er langt mer optimistisk nå. Jeg ante ikke hva jeg skulle bli, eller om jeg kunne klare å begynne å jobbe igjen. Det er tungt å være sjuk. Men gjennom god veiledning har jeg blitt langt mer optimistisk, forteller han.

– Det er en stor lettelse å endelig få kommet i gang igjen.

Ettertraktede fagbrev

Og fagbrev gir mange muligheter for fremtiden.

– Lærlinger er vanvittig mye etterspurt vare. Vi trenger flere inn i yrkesfag.

– Folk med fagbrev er nesten det som er mest etterspurt i arbeidsmarkedet. Det henger høyere enn bachelor og master med tanke på etterspørsel, sier Morten Fjelddahl Jacobsen, markedssjef i Brisk.

Lærlingbedrift Ove Matistorpet (til venstre) har valgt å gjøre Norsk Gjenvinning Ålesund om til en lærlingbedrift. Han synes det er bra at man får både utdanning og praksis samtidig. Til høyre Daniel Eiksund.

Dette er den femte diplomet som er delt ut til bedrifter i Møre og Romsdal. De fire første i Ørsta og Volda, mens den femte, på Norsk Gjenvinning, blir den første i Ålesund.

– Vi må få opp yrkesdeltakelsen i Norge. Vi kan ikke få hamret det inn nok. Det kommer nå en eldrebølge, vi har synkende oljeinntekter, og vi klarer ikke opprettholde velferdsstaten om vi holder på slik som vi gjør i dag, sier Fjelddahl Jacobsen.

– Vi har ikke hatt lærlinger før, så det er fint å gjøre det nå. Det er bra at de får praksis og utdanning samtidig, sier Matistorpet.