Det er konklusjonen i rapportene etter at det er gjort tilsyn med økonomien i til sammen seks private barnehager.

Ved Ved Kulur Olsvika barnehage (nå Læringsverkstedet), Trollhaugen barnehage, Åse barnehage og Borgundvegen barnehage mener kommunen det er brukt millionbeløp som ikke har kommet barna til gode, og derfor er brukt i strid med loven.

Ved Jugendby barnehage og Gnist-barnehagen på Hessa har ikke kommunen funnet at offentlig tilskudd er brukt på uriktig vis.

Blir klagerunde

Det er en innholdsrik liste av ulike utgifter kommunen mener er brukt på feil måte. Alt fra høye lønninger og private lån, til kjøp av naust, biler og storkiosk er regnskapsført.

I samtlige av rapportene påpeker også kommunen at dokumentasjonen er «uoversiktlig og krevende å orientere seg i».

Advokat Håkon Rasmussen som representerer Trollhaugen, Åse og Borgundvegen barnehager opplyser at de vil klage på vedtakene, mens eieren av barnehagen som i dag heter Læringsverkstedet barnehage, ikke har bestemt seg ennå.  De påpeker at tilsynet går på forhold fra før de ble eiere.

(saka fortsetter under)

Skjult utbytte

Læringsverkstedet Olsvika barnehage, tidligere Kulur, er den barnehagen kommunen krever den største summen tilbakebetalt fra – drøyt 1,9 millioner kroner.

Her mener kommunen at barnehagen har brutt loven ved at det er overført for mye penger til eierselskapet, noe de tidligere har karakterisert som et «skjult utbytte».

Eierne av Læringsverkstedet Olsvika barnehage tok over Kulur Olsvika høsten 2015 og tilsynet dreier seg om årene 2014 og 2015. Kommunen har ingenting å utsette på hvordan barnehagen har brukt pengene i drifta, men setter foten ned når det gjelder overføringer til barnehagens morselskap.

(saka fortsetter under)

Barnehagen har opplyst at dette dreier seg om utgifter til administrasjon, men kommunen har gjort en utregning som viser at beløpet er «langt større» enn det som burde forventes. Beregningene er gjort med bakgrunn i en samarbeidsavtale kommunen har fått tilsendt fra Private Barnehagers Landsforbund.

Les også: Avfeier at barnehage har misbrukt offentlige midler (for abonnenter)

Krever penger for naust og biler

Fra Åse barnehage vil kommunen ha tilbakebetalt drøyt 1,2 millioner kroner. Barnehagen har tidligere erkjent at de opptrådte i strid med loven da de kjøpte seg inn i en storkiosk, men kommunen mener det er mer som ikke henger på greip blant utgiftene.

I rapporten tar kommunen også for seg kjøp av naust, nausttomt, to personbiler og en minibuss.

(saka fortsetter under)

Advokaten til barnehagen har forsvart disse utgiftene og pekt på at bilene brukes i drifta, i tillegg til at den private bruken er godtgjørelse for arbeidsinnsats. Naustet ble ifølge advokaten kjøpt for å tas i bruk i drifta – som turmål, men at det foreløpig ikke har latt seg gjøre på grunn av anleggsvirksomhet.

Kommunen mener minibussen burde dekke barnehagens behov for bilbruk og påpeker at naustet ikke er omtalt i noen av planene til barnehagen.

Barnehageeiere kjøpte naust, kiosk og biler (for abonnenter)

Bilkjøp og høg lønn

For Trollhaugen barnehage vil kommunen ha tilbakebetalt 1,5 millioner kroner og i tillegg vurderer de å holde tilbake tilskudd på 5,9 millioner kroner.

Drøyt 900.000 kroner dreier seg om tilbakebetaling for det kommunen mener er for høy lederlønn, mens knapt 600.000 kroner dreier seg om bilkjøp.

Årslønna til eieren i 2014 og 2015 lå på rundt 1,2 millioner kroner. Samtidig ble det i 2015 tatt ut drøyt 500.000 kroner fra Trollhaugen barnehage Invest.

Sammenlignet med at en normallønn for en barnehagestyrer, mener kommunen at lønna ikke bør overstige 750.000 kroner årlig. Kommunen har tatt utgangspunkt i hva slags avtale man ville forvente å finne mellom uavhengige parter – slik loven krever.

Kommunen kjøper ikke advokatens forklaring om at bilen er å regne som et ordinært driftsmiddel – og viser til at dette ikke nevnes i barnehagens årsplaner.

Barnehageeier tjente millioner og gav gunstige lån til seg selv (for abonnenter)

Les også: Slik forsvarer advokaten utgiftene (for abonnenter)

(saka fortsetter under)

Uryddige lån

Det har også vært uenighet om lån som eieren har tatt opp i barnehagens investeringsselskap, samtidig som investeringsselskapet har lån i barnehagen på 5,9 millioner.

Advokaten har argumentert med at disse er gitt på markedsvilkår, noe kommunen ikke er enig i. Det blir påpekt at fristene for tilbakebetaling ikke er holdt og at forsinkelsesrentene er langt lavere enn loven fastsetter. Samtidig er lånet fra barnehagen til investeringsselskapet, gitt uten sikkerhet.

Kommunen ber derfor om at lånene gjøre opp innen utgangen av 2017 – hvis ikke vil de holde tilbake tilskudd på tilsvarende beløp.

For høg bonus

For Borgundvegen barnehage vil kommunen har tilbakebetalt drøyt 460.000 kroner fordi de mener eier og daglig leder har tatt ut for mye lønn.

Lønna var på ca. 577.000 i 2014 og en drøy million i 2015 – men for sistnevnte år er det også inkludert en bonus på 300.000 kroner.

Sammenlignet med lønnsnivået i tilsvarende barnehager på knappe 600.000 kroner, krever kommunen tilbakebetalt penger for 2015.

Les også: Slik forsvarer advokaten utgiftene (for abonnenter)

Advokaten har opplyst at bonusen er utbetalt på grunn av gode økonomiske resultat gjennom en årrekke. Samtidig påpekes at det daglig leder også fungerer som pedagogisk leder og jobber utover normal arbeidstid - uten overtidsbetaling.

Kommunen påpeker på sin side at det er vanlig at styrere i barnehager er tilgjengelig utover åpningstidene – uten at det betales overtid for dette.