Motstanden mot å plassere et nytt anlegg for vannbehandling i friområdet i Fremmerholen vokser. Også innad i Ålesund bystyre. Nå tyder alt på at det i bystyret torsdag vil bli et solid flertall for å få gjennomført en grundig utredning av bygging av et alternativt vannbehandlingsanlegg i Holsfjellet, istedenfor å vedta å plassere anlegget i friområdet i Fremmerholen, slik rådmannen vil.

Bakgrunn: Kjemper for barnas friområde

Innbyggerinitiativ

Søndag kveld sendte Fremmerholen Vel, med Helga Krogsæter Ytrebø og Cecilie Schei Kaljic i spissen, ut et skriv til alle medlemmene i Ålesund bystyre. De mener beslutningen om plassering av nytt renseanlegg er tatt på feil grunnlag og at saken ikke er vurdert godt nok. De har lagt en rekke argumenter til grunn for dette.

– Velforeningen har gode argumenter, og det fremkommer mange, svært viktige poeng som gjør at jeg støtter forslaget om ny utredning, sier Thor Hansen (Ap).

Fellesforslag

I gruppemøtene i forkant av torsdagens bystyremøte, er denne saken fulgt opp og det er enighet rundt et fellesforslag fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Miljøpartiet De Grønne og Kristelig Folkeparti.

LYTTER Et fellesforslag legger opp til å få utredet grundig et anlegg i Holsfjellet, forteller Njål Bele (Ap).

– Ideelt sett ville vi gått for å få anlegget inn i Holsfjellet. Men ut ifra de utredningene som hittil er gjort, er det vanskelig å se konsekvensene av å legge anlegget i fjellet. Det gjelder både i forhold til pris og hvilke utfordringer en kan møte på med et fjellanlegg. Derfor vil vi vil ha en ny utredning, sier Njål Bele (Ap).

plassering i Holsfjellet, forklarer Bele. Deretter må saken legges fram for bystyret på nytt.

Vil ha reell valgmulighet

– Vi har tatt innover oss at dette er et stort bygg, plassert i et grøntareal med stort potensial, midt i et boligområde. Hadde vi vært sikrere, hadde vi gått for Holsfjellet. Men fordi vi er usikre, går vi for å få Holsfjellet utredet. Til syvende og sist vil kostnadene være med på å avgjøre valget. Men vi ønsker å få tilbake et enda bedre grunnlag for å kunne velge mellom disse to alternativene, sier Bele.

Også i andre politiske leirer jobbes det intenst for å finne en annen løsning.

– Det jobbes nå for å få bredest mulig enighet om et anna forslag enn det rådmannen har, sier Hans Kjetil Knutsen (Tverrpolitisk liste). Forslaget går på å ikke avvise Fremmerholen, men å jobbe videre med en annen lokalisering, forteller Knutsen.

– Vi ønsker å imøtekomme signal fra beboere i området og andre som har engasjert seg, sier Knutsen. Et vedtak for et så stort prosjekt med stor økonomisk betydning, må ha solid politisk forankring, påpeker han.

Flere Ålesund-nyheter? Sjekk vår byside

Ser behovet for ny utredning

En feilmargin på kostnader med inntil 20 prosent er med på å gjøre politikerne usikre, men desto sikrere på behov for ny utredning for Holsfjellet.

Dette er ett av poengene som Fremmerholen Vel tar fram i rekken av argument, når de hevder en plassering av nytt renseanlegg er tatt på feil grunnlag og at saken derfor ikke er vurdert godt nok.

Fakkeltog Mange har også gått i protesttog mot nytt vannverk i Fremmerholen.

– Rapporten (Asplan Viak) tar høyde for pluss/minus 20 prosent feilmargin i kalkylene, noe som gir stor usikkerhet med hensyn til hvilket alternativ som virkelig er det billigste, sier bystyremedlem Thor Hansen (Ap).

Kalkyler fra 2015 viser at et anlegg i Holsfjellet kan koste 387 mill. kr, mens det billigste alternativet i Fremmerholen vil koste 303 mill. kr. Fire andre alternative plasseringer, – disse i nedbørsfeltet til Brusdalsvatnet, har antydet pris på ca. 311 til 325 mill.kr.

Gode argumenter

Hansen mener Fremmerholen vel har mange gode argumenter for at plasseringen må vurderes på nytt. Det er også kommet innspill fra flere hold.

– Alternativ plassering i Holsfjellet inkluderer et høydebasseng på 15.000 kubikkmeter rent vann som vil tjene som reservebasseng, som gir økt trygghet for innbyggerne. Alternativet i Fremmerholen har ikke reservebasseng, sier Hansen.

Han viser også til at grunnforholdene i Fremmerholen ikke er undersøkt, og en vet ikke om grunnforholdene vil medføre ekstra kostnader.

Høydebassenget på Aksla

Han trekker også fram at bygging i Fremmerholen forutsetter utvidelse av høydebassenget på Aksla, uten at det er gjort analyser på hvordan det skal skje eller hvilke kostnader det vil gi. I tillegg viser rapporter at et anlegg i Fremmerholen vil gi høyere driftskostnader enn i Holsfjellet.

Velforeninga peker også på at friområdet i Fremmerholen er mye brukt og et anlegg her vil hindre fysisk fostring. I et boligområde med en barnehage like ved, vil en byggeperiode på inntil fem år gi store sikkerhetsmessige og trafikale utfordringer, noe de mener er en tungtveiende grunn til å velge annen lokasjon.