Neste år økes godtgjørelsen til de best betalte fylkespolitikerne med fra 15 000 til 29 000 kroner i året.

Mandag samles fylkestinget i Molde til årets siste møte. Der skal de vedta budsjettet for neste år. For 2018 er det satt av 25 millioner kroner til de ulike godtgjørelsene til de 47 fylkestingsrepresentantene. I tillegg er det budsjettert med 117 millioner kroner til lønn til byråkratene på Fylkeshuset. Til sammen 142 millioner kroner. Den tredje største utgiftsposten på fylkeskommunens budsjett.

– Vi er avhengige av topp kvalifiserte folk i administrasjonen. Det koster, konstaterer fylkesordfører Jon Aasen.

Til sammenligning skal fylkeskommunen neste år bruke 133 millioner kroner på tannhelse, 125 millioner til kulturtjenester og 92 millioner til regional næringsutvikling.

– Selv om jeg kommer fra et parti som ønsker færre byråkrater har jeg alltid forsvart at fylkene og kommunene har et skikkelig forvaltningsapparat. Dette er småtteri sammenlignet med hva staten holder seg med av departement og direktorat, sier Frps Frank Sve.

Lønnsadelen

10 av fylkestingets 47 politikere får mer enn en halv million kroner i godtgjørelse. Disse ti representantene får fra 1. januar neste år en lønnsøkning fra knappe 15 000 kroner og opp til fylkesordførerens økning på nesten 29 000 kroner. Det er en lønnsøkning på 2,4 prosent.

– Prinsippet for fastsettelsen av godtgjørelsene er at politikerne ikke skal ha større økninger enn de som jobber i fylkeskommunen, påpeker Jon Aasen.

Ved siden av Aasen er det Gunn Berit Gjerde (V), Frank Sve (Frp), Kristin Sørheim (Sp) og Charles Tøsse (H) som utgjør lønnsadelen i fylkestinget. Alle fire med en godtgjørelse på 986 000 kroner.

Ser en på parti så sitter Arbeiderpartiet med fire av de 10 best honorerte politikerne, Frp har to av de 10, mens Venstre, Senterpartiet og Høyre har en hver. Men det er slett ikke alle fylkespolitikerne som kan legge en slik godtgjørelse inn i sitt private budsjett for neste år.

Forskjellene er nemlig store. 25 av fylkestingets representanter får kun en fast årlig godtgjørelse på 25 000 kroner pluss 1.700 kroner for hver møtedag.

Aasen sier at de store forskjellene i godtgjørelser henger sammen med hvilke oppgaver de enkelte representantene har.

– De som får de største godtgjørelsene er representanter som sitter i fylkesutvalget og som har lederverv i en av komiteene. Når det gjelder de andre så bygger godtgjørelsen på at det å sitte i fylkestinget er frivillig og kan sees på som en samfunnsplikt, sier Aasen.

Folkestyre

Frps Frank Sve er blant lønnsvinnerne i fylkestinget. Han forsvarer nivået på godtgjørelsene.

– En økning på 2,4 prosent er i realiteten en utflating av nivået på godtgjørelsene. Jeg er tilhenger av et levende folkestyre og jeg har ingen problemer med nivået, sier Sve.

– Det er en dråpe i havet på et budsjett på fire milliarder, mener Sve.

Nytt system

Han sitter selv i lønnsutvalget i fylket og er med på å foreslå nivået på godtgjørelsene. Han varsler nå en stor gjennomgang av hvordan dette organiseres. Vel å merke uten å kutte i nivået på godtgjørelsene.

– I dag er lønnen til fylkesordføreren knyttet opp til lønnen til fylkesrådmannen. Vi må bort fra det systemet og lage en ordning med godtgjørelser som står på egne bein, påpeker Sve.

Småpenger: Godtgjørelsen til politikerne er en dråpe i havet, mener Frps Frank Sve Foto: Petter Sandvik