Det sa daglig leder i Stallane AS, Gunnar Haagensen til Sunnmørsposten mandag formiddag. Seinere på dagen bestemte Ålesund kommunale eiendom seg for å legge ut en ny kravspesifikasjon.

Nye krav

Øvre Utstillingsplass ble nylig lagt ut på Doffin, den nasjonale databasen for offentlige anskaffelser. I tilbudsgrunnlaget var det lagt inn en rekke krav som badelandutbyggerne mente ville ødelegge lønnsomheten i prosjektet.

– Vi kommer ikke til å levere inn tilbud på tomta, og vi har stoppa arbeidet med finansiering og prosjektering av både boliger og badeland, sa Gunnar Haagensen før det ble kjent at ÅKE ville justere på kravene.

Haagensen reagerte blant annet på et krav om 40 parkeringsplasser som skal disponeres kostnadsfritt av leietakerne i Nørvøy-skolen, og at 20 prosent av leilighetene skal være på ca. 40 kvadratmeter.

– Vi må bygge leiligheter som markedet etterspør for at dette skal lønne seg, og vi bygde Aksla parkering da det ble stilt krav om parkeringsplasser, sa Gunnar Haagensen.

Politikerne reagerte

Det kom også reaksjoner fra politikerne som hadde lest anbudsgrunnlaget. Hans Kjetil Knutsen, Ålesundlista, sa at han forsto Haagensens reaksjon.

– ÅKE har lagt inn en rekke føringer i dette anbudet som de i hvert fall ikke har fått fra oss politikere, sa Knutsen.

Geir Stenseth (Frp) la heller ikke fingrene imellom.

– Bystyret har vedtatt at tomta skal lyses ut med de samme betingelsene som i 2007, men dette har ikke eiendomsselskapet tatt hensyn til slik anbudspapirene nå er utforma, slo Stenseth fast.

En politiker som ikke var like villig til å kommentere saka mandag morgen, var Arbeiderpartiets Sindre Nakken. Etter at det ble klart at anbudet blir omarbeidet, bekrefter Nakken at han har jobba intenst for å forhindre at badeland skulle havarere på oppløpssida.

– Vi har gitt ÅKE klare politiske signaler, og nå ser det heldigvis ut til at prosjektet er på skinner igjen, sier Sindre Nakken.

Ta hensyn til alle interesser

Og signalene fra politikerne er tatt på alvor i ÅKE.

– Vi fikk ei bestilling fra bystyret der vi har prøvd å ta hensyn til alle interesser. ÅKE har for eksempel et boligsosialt ansvar – et ansvar jeg mener også andre boligutbyggere burde ta.

ÅKE-sjefen mener også at det var nødvendig å sikre interessene til Nørvøy-skolen med blant anna nok areal for framtida.

– Men fra politisk hold har vi skjønt at vi ikke har oppfylt de intensjonene som lå bak vedtaket om å lyse tomta ut på nytt. Vi har sjølsagt ikke noe ønske om å stoppe et badeland, og vi vil nå bruke tid på å finne ut hva de politiske signalene egentlig betyr, sier Bjørnar Helland.

For at prosjektet ikke skal bli forsinka, blir ikke anbudet tatt ut av Doffin.

– Vi legger bare ut ei melding om at det blir forandringer i kravspesifikasjonen, sier Helland.

Gunnar Haagensen sier at de nå vil vente på det nye og reviderte anbudet, og han håper at det skal være det samme som i 2007.

Oppdatering onsdag: I et styremøte onsdag besluttet ÅKE at det kalles inn to representanter fra alle partier i bystyret til et orienterings- og tilbakemeldingsmøte før jul.  – Vi gjør dette for å få med hele bredden av bystyret, ikke bare de som har vært mest aktive så langt, sier styreleder Henriette Bryn i ÅKE til Sunnmørsposten.

ga signaler: Sindre Nakken leder plan- og byggesaksutvalget. Foto: Staale Wattø
Tok signalene: Bjørnar Helland leder Ålesund kommunale eiendom. Foto: Staale Wattø