Oppdatering: Etter at denne artikkelen ble publisert har den eine av de vi har snakka med - Sissel Bigset, kommet seg frem til København, og skal videre til Oslo i kveld med videre hjemreise til Ålesund onsdag morgen.

- Det største trykket med folk som kontakta oss og ba om hjelp var det vakttelefonen vår som fikk mandag, men også tirsdag formiddag har mye av tida gått med til å booke om og endre reiser, sier Odd Leif Tomren hos Berg-Hansen reisebyrå i Ålesund.

- Storparten av de som nå tar kontakt er folk som skulle vært på veg ut fra Ålesund, men vi har også hjulpet folk i dag som sitter værfaste i Amsterdam og som ikke kommer seg hjem før onsdag, legger han til.

Sunnmørsposten har tirsdag vært i kontakt med flere sunnmøringer som har fått hjemreisene sine kraftig forsinka. Felles for alle er at de reiste med KLM.

KLM-fast i Amsterdam

- Jeg skulle reise fra Billund i Danmark, via Amsterdam og hjem til Ålesund på søndag. Flyet fra Billund skulle ha gått klokka 12, men var fire timer forsinka, forteller Sissel Bigset. Hun jobber til daglig som produksjonssjef i Sunnmørsposten.

- I skranken på flyplassen i Billund blei jeg råda til å komme meg til Amsterdam. Begrunnelsen var at været ville forverre seg ytterligere mandag. Jeg fulgte rådet og dro, og her sitter jeg fremdeles, fortsetter hun.

For framme på Schiphol var flyet Bigset skulle ha vært med, reist videre, selv om også dette var kraftig forsinka. Og i stedet for å komme seg hjem, ble det overnatting på hotell i Amsterdam både natt til mandag og natt til tirsdag.

- Mandag fikk jeg først booket om til KLMs direktefly, det som skulle gått nå i dag klokka 14. Men etter noen få timer ble også dette kansellert, og etter dette bestemte jeg meg for å kjøpe meg en fullprisbillett selv. Hos SAS, sier Bigset.

- KLM hørte jeg først fra mandag kveld, og da ville de booke meg om til onsdag morgen. Men da hadde jeg altså alt kjøpt billett, forklarer hun.

Da Sunnmørsposten snakka med Bigset tirsdag formiddag hadde hun vært på Schiphol siden klokka 04 om morgenen.

- Håpet da jeg kom var å få snakke med noen i serviceskranken til KLM, men det slo jeg umiddelbart fra meg da jeg så køa. Den var kanskje 100 meter lang og med fire personer i bredden. Folk lå og sov i kø, forteller hun.

- Er det fremdeles kaotisk på flyplassen?

- Mest i innsjekkingsområdet, og i og med at jeg nå har kjøpt fullprisbillett, får jeg også sitte i loungen. Men mens jeg har sittet her og venta har jeg fått høre om folk som både har sovet på feltsenger, på benker eller rett og slett på gulvet på flyplassen, sier hun.

- Hva skjer videre for din del nå?

- Jeg skal fly via København og Oslo, til Ålesund. Flyet til «Køben» skal etter planen gå litt før klokka 15, og håpet er å være hjemme i Ålesund i kveld.

- For min del har turen resultert i to døgns forsinkelser, og i tillegg til flybilletten har jeg lagt ut både for hotell, men også for litt klær og toalettsaker, siden kofferten min aldri dukka opp. Hva jeg får dekt og ikke får jeg imidlertid ta igjen seinere. Nå er det førsteprioritet å komme seg hjem, sier hun.

Deler av 40-årslag stranda i Manchester

Mens Bigset altså sitter KLM-fast på Schiphol, er en gjeng fotballinteresserte karer i tilsvarende situasjon i Manchester.

- Vi dro hit ti stykker i helga for å feire en 40-årsdag, forteller Thor-Erik Sverd Dragsund – også han fra Ålesund.

- Turen hadde vi planlagt siden mai, og på programmet sto blant anna kampen mellom Liverpool og Everton på søndag. Alt var strålende heilt til siste etappe: Hjemreisa, fortsetter han.

For selv om fire i følget kom seg hjem søndag og mandag slik planen var, er det seks som fremdeles er igjen i Manchester.

- Når vi ikke fikk reise, var det fordi de ikke ville ha mer folk til Schiphol enn det som alt var der. Og etter først å ha venta flere timer i kø på flyplassen for å få booke om, var det nye timer i kø for å få ordna hotell. Det fikk vi, for ei natt, men hvor vi skal bo fra tirsdag til onsdag, vet vi fremdeles ikke. Vi har forsøkt flere ganger å komme gjennom til KLM, så langt uten å lykkes, og regner med vi må legge ut for hotell selv, sier Dragsund.

- Når får dere dra hjem?

- Onsdag. Selv er jeg så heldig å få reise Manchester – Oslo – Ålesund, men den mest uheldige av oss må dra først til Aberdeen, deretter til Bergen, før han kan sette seg på et fly til Ålesund. Han er først hjemme onsdag kveld.

- Hva tenker dere om hjelpa og informasjonen dere har fått fra KLM?

- Ombookinga og første natta på hotell var det de som organiserte, men utover dette er vi langt fra fornøyde. I løpet av natta har vi fått et brev stukket under døra på hotellrommet om at det ikke blir noen organisert transport til flyplassen og at dette er noe vi må besørge sjøl. I tillegg har vi altså ikke fått noen info om hotell.

- Til rett destinasjon så snart som mulig

På KLMs hjemmesider heter det at selskapet forventer å kunne følge vanlig flyplan tirsdag, men at forsinkelsene fra tidligere fortsatt likevel kan påvirke operasjonene.

- KLM gjør sitt ytterste for å bringe passasjerer som er strandet i Schiphol til destinasjonene sine så snart som mulig, står det videre.

Reisende oppfordres til å sjekke nettsidene regelmessig for oppdaterte avgangs- og ankomsttider.