– Vi ønsker å skape liv i de gamle husa i Eikhagen. Målet er at folket på Aspøya og rundt omkring i Ålesund skal ta tilbake disse husa og skape liv her, forteller styreleder for Fortidsminneforeningen på Sunnmøre, Elise Måseidvåg.

Måseidvåg var sammen Aspøy-ildsjela Tone Eidsvig svært fornøyd med oppmøte på førjulstreffet tredje søndag i advent.

Glad for interessen

– Dette skal bli en tradisjon. Det er målet vårt. Vi ser at det er interesse for dette. I fjor hadde vi minimalt med markedsføring. Likevel kom det nesten 200 personer. Nå kommer de samme folka tilbake, pluss enda flere, fortsetter Måseidvåg og Eidsvig fornøyd.

På Eik-eiendommene i Steinvågvegen 2 ble det solgt alt fra gavepakker og strikkevotter til kaker og vørterbrød. Eiendommen består av en hovedbygning og flere mindre bygninger. Det har også vært gartneri på tomta.

Tilbake på gamle trakter

Førjulstreffet er i ferd med å bli en fin tradisjon for mange som bor eller har vokst opp på Aspøya. Blant dem Bjørg Anita Nilsen.

– Jeg prioriterer denne dagen og syns det er kjekt å møte gamle kjente i Eikhagen.

– Jeg vokste opp i Skutvika og kjenner fortsatt mange som bor på Aspøya. Jeg synes det er viktig å støtte tiltaket. Å ta vare på de gamle husa gir et lite tilbakeblikk på hvordan vi hadde det før, mener Nilsen, som hadde tatt turen til Eikhagen fra Fredsberg, hvor hun nå bor.

Samlingspunkt på Aspøya

Fortidsminneforeningen og de frivillige starta førjulstreffet i fjor for å skape et samlingspunkt i de historiske bygningene. De jobber for å bruke husa både til undervisning for elever ved Aspøy-skolen og som en møteplass for bydelen. Men Elise Måseidvåg forteller at det fortsatt er mye arbeid som gjenstår.

– Det er fortsatt mye å gjøre. Men så lenge vi skaper liv og interesse rundt husa, håper vi at også Ålesund kommune som eier ser verdien av de historiske bygningene. Med dette andre førjulstreffet har i alle fall folk i nærområdet fått øynene opp for Eikhagen, mener Måseidvåg.

Fortidsminneforeningen Sunnmøre vil gjøre Eikhagen til et møtested på Aspøya. Foto: Jonas Kongsberg
I hyggelig passiar rundt bålpanna. Fra venstre Lasse Huse, Bjørn Espenakk og Svein Strandmann. Foto: Jonas Kongsberg