– Informasjonsmøtet var ganske positivt. Det ble avsluttet med applaus. Adm.dir. Håvard Sætre er flink til å forklare situasjonen. Alt i alt ble dette godt mottatt. Folk er begynt å si guten morgen til hverandre allerede, smiler Elisabeth Marie Vik, er tillitsvalgt for FLT (Forbundet for ledelse og teknikk).

– Det har vært hyggelig morgen. Optimar beholder navnet, strukturen, folka, lokaliseringen. Og så har vi fått sterke eiere i ryggen, sier hun til Sunnmørposten.

Optimar er tyskeid

– Vi ser dette bare som en styrke som vil gi stabilitet med all den veksten vi har hatt her. Å vokse fort kan være krevende. Alt som må gjennomføres for å få den veksten kan være en påkjenning. Derfor er det godt at Haniel vil tenke langsiktig og ser 30 år fram i tid i stedet for fem som tilfellet var med Credo Partners, sier Vik.

Flatere vekst

Credo Partners, som eide 50,1 prosent av Optimar, hadde som strategi å selge seg ut etter tre til fem år.

Vik forklarer den voldsomme veksten også med oppsving i markedet og suksess for Optimars system for avlusing av laks.

Med tyske Haniel forventer Vik at vekstkurven ikke blir så bratt, men vil flate mer ut.

– Vi skal vokse, men på lengre sikt, det vil føre til litt mer stabilitet, sier hun.

Julelunsj og bonus

Klokka 14:00 i dag blir det julelunsj til de ansatte.  Kanskje vil adm.dir. Håvard Sætre fortelle om bonusen som de ansatte skal få for innsatsen i året som er gått.

– Det var ikke så veldig mange tilbakemeldinger fra de ansatte på informasjonsmøtet i dag. Det var kjekt å lese i avisa at de ansatte er strålende fornøyd. Jeg er veldig tilfreds med at ting er landa. Vi fortsetter som før. Ikke minst er jeg glad for å få en så solid eier. Det er positivt for konjunkturendringer som måtte komme enten det butter litt imot eller ser lyst ut, sier adm.dir. Håvard Sætre til Sunnmørsposten.

Optimar har siste året gått fra en omsetning på rundt 600 millioner kroner til nesten dobling. I 2017 ligger det an til en omsetning på 1,1 milliarder kroner. I år vanker det bonus på de ansatte. Det ble bestemt i fjor under budsjettprosessen for 2017.

Familiefestival i februar

– Vi har vært i dialog med de ansatte om hvordan disponere bonusen. Størstedelen går til utbetaling. I tillegg blir det et familiearrangement 10. februar. En familiefestival for alle ansatte med familie med artister på plass som skal underholde, forteller Sætre.

Hvor stor bonusen blir vil han ikke si, men framholder at det blir såpass at det viser igjen.

– Mer enn selve lønnsjusteringen for året. Bonus er en ordning som er god for bedrifta og som gir de ansatte en påskjønnelse når det går bra.

Alle ansatte tas med

– Når dere har vokst så mye i 2017, må det også ha vært et tøft år for de ansatte; det kan være krevende hvis en vokser for fort, Håvard Sætre?

– Da er det viktig å se hver enkelt, sier Sætre og forteller om Optimars leanprogram, O2 (Optimal Optimar), et forbedringsprogram som involverer alle ansatte i forbedring av bedrifta. Det gir også beslutningsmyndighet helt nede på golvet.

Sætre tar et eksempel: ute på golvet kan en ta beslutninger for 2000 kroner. Om en vil flytte på en maskin til, kan en gjøre det.

– Hver enkelt betyr noe. Folk er i sentrum. Alle ansatte bidrar til forbedringer. Vi lager en håndbok som viser vårt verdisyn og hvordan vi jobber. Vi har hatt masse workshoper der alle har fått gå rundt og lese og legge til eller trekke fra, forteller Sætre.

– Vi har hatt en formidabel vekst fordi vi har klart å sette folk i sentrum.  Det gjør også Haniel, sier Håvard Sætre.

Håvard Sætre. Foto: Marius Simensen
Optimar på Valderøya.