28. desember arrangeres jobbmessa Sjekk inn i Ålesund. Les flere saker om temaet her.

Musikk, IT, kunst og pedagogikk

I 2007 var drømmen å bli sangstjerne. Karina satte dermed nesen mot Oslo, hvor hun studerte musikk i et år.

– Sjølsagt skjønte jeg fort at jeg ikke skulle bli sangstjerne, ler Karina. Hjemmefra har hun lært at man skal fullføre det man starter på, så etter ett år med musikk gikk vegen videre, litt ut og inn av kulturen, innom IT-studier, og en bachelor i kunsthistorie, før en siste bacheloroppgave i pedagogikk markerte avslutningen på tiden som student ved Blindern. Til slutt bestemte hun seg for å flette sammen disse retningene i en mastergrad. Dette førte henne til Utrecht i Nederland, hvor hun tok en master i Art Management, mens hun bodde i Amsterdam.

– Mens jeg bodde der fikk en kompis besøk av en hyggelig brite. Så da jeg etter studiene flytta til Oslo for å jobbe, ble det plutselig litt pendling til England også.

– Nathan (briten. journ.anm.) var bundet til militæret og kunne ikke flytte på seg, så etter å ha jobbet som kommunikasjonsansvarlig i Oslo flytta jeg til London. Avtalen var vel England et par år og så Ålesund på livstid, forteller Karina. I London jobbet Karina med grafisk design for en tysk investeringsbank, før de flytta til Bury St. Edmunds. Der jobbet hun som rekrutteringskonsulent i et år, før det i mars var klart for bryllup.

– Og bare ei uke seinere flytta vi til Ålesund. Her tenker vi å bli for resten av livet, forteller Karina.

Fra England til Norge I mars giftet Karina seg med Nathan i England, hvor de bodde på den tiden. Ei uke seinere var de flytta til Ålesund. Foto: privat

Åpne og velvillige

– Tanken min var vel en gang at Ålesund er litt lite. Jeg var lei av hele byen, trengte armslag og følelsen av storby. I Ålesund ble man liksom gående oppå de samme menneskene hele tiden, forteller Karina og innrømmer at nå er det nettopp disse kvalitetene hun setter pris på.

– Da jeg kom tilbake trodde jeg det skulle bli vanskelig å få seg en jobb. Det lå ikke mange stillinger ute og jeg hadde ikke noe særlig nettverk igjen. Men alle kjenner noen som kjenner noen, og jeg er utrolig overrasket over hvor åpne og velvillige alle har vært, sier hun.

Hjem til Fjorder og fjell Karina (t.h) trives hjemme blant fjorder og fjell. Her sammen med venninna Ida Furnes Breivik på Slogen. Foto: privat

– Jeg var i kontakt med et rekrutteringsbyrå da jeg kom hjem, og fikk en midlertidig jobb nesten med en gang. Samtidig banket jeg på mange dører, blant annet hos IT-konsulentselskapet Avento. Til tross for at de er et tungt fagmiljø innen IT, så de en verdi i bakgrunnen min og ga meg et to måneders-prosjekt. Takket være Avento, fikk jeg kjempegode referanser i Ålesund. Det var ikke måte på hvor mye de ville hjelpe meg! Sånn har det egentlig vært hele vegen. Alle har vært så ivrig etter å hjelpe meg og jeg har fått vært med på så mye spennende siden jeg flytta tilbake, forteller Karina, som i dag jobber som kundeansvarlig for Sparebanken Møre Arena.

Savner ikke storbyen

– Den positiviteten og hjelpsomheten jeg er blitt møtt med, mener jeg er helt unikt for Ålesund. Det er utrolig fint, sier Karina som ikke savner storbylivet i utlandet.

– Heller det motsatte. Spesielt i London, er det et voldsomt arbeidspress som jeg mener gjør noe med menneskene. Jeg jobbet i Bank-området hvor gatene er fulle av stressede menn i dress som albuer seg fram. Jeg opplevde arbeidslivet i England som veldig formelt og upersonlig. Her er folk mer nedpå, og utrolig hyggelige, skryter Karina, som er i full gang med å få venninnene også hjem igjen. Samtidig innrømmer hun at både hun og Nathan savner England og det sosiale livet der.

– Vi er en gjeng som har holdt sammen siden barneskolen, men de bor jo alle i Oslo nå. Jeg er i full gang med å mase og påvirke for å få de hjem. Jeg har troa, det er nok bare et spørsmål om tid, slår Karina fast.