28. desember arrangeres jobbmessa Sjekk inn i Ålesund. Les flere saker om temaet her.

I 2014 kom Olivia (25) til Ålesund for første gang. Hjemme i Brasil studerte hun for å bli maskiningeniør, og etter en tur langs stranden oppdaget hun en plutselig kjærlighet for det maritime. Med det ble det utveksling til det hun kaller for en av de største byene innen feltet i Europa.

– Allerede da jeg dro tilbake til Brasil, var planen å komme tilbake til Ålesund, sier Olivia som i dag jobber med en master i skipsdesign ved NTNU.

Opptatt av kultur

I sommer jobbet hun som frivillig på en gård på Skodje.

– Under mitt første opphold i Ålesund levde jeg i en internasjonal boble. Alle utvekslingselevene ble puttet sammen, i tillegg er språket en barriere. Det var kun etter et år, da jeg fikk en norsk venninne, at jeg virkelig fikk et innblikk og falt for byen, sier Olivia. På gården i sommer lærte hun seg språk og fikk et innblikk i den norske kulturen. Nå er hun enda mer bestemt på at hun ønsker å bli i Ålesund etter utdanningen.

– Noen ganger identifiserer jeg meg mer med nordmenn, enn jeg gjør med den brasilianske kulturen, sier Oliva som priser Brasil, men foretrekker Ålesund.

– Jeg liker små byer. Her er alt man trenger, og Moa er for eksempel kjempeflott. Jeg er fascinert også over hvor integrert havet er i hele byen, det maritime preget. Man ser fartøy som ligger til kai midt i byen. Det er veldig annerledes, sier Olivia som også må nevne naturen.

– Det er et utrolig flott område. Jeg føler meg bra her, sier hun.

Falt for snøaktivitet

Det er ikke mye å se til snøen i Brasil, men litt regn blir det.

Hurra for snø Olivia er ikke vant med snø i Brasil, og var spent på hvordan dette skulle gå i Norge. Nå jubler hun hver gang det snør, fordi hun vet det betyr pudder i fjellene. Foto: PRIVAT

– Når det regner holder man seg inne i Brasil, og venter på at det skal gå over. Jeg var derfor veldig spent på hvordan jeg skulle takle snø i flere måneder, røper Olivia som roser sunnmøringene for å alltid være ute.

– Det funker ikke å vente på at snøen skal forsvinne her i Norge, slår hun fast og legger til at hun har funnet seg en vinterhobby.

– Jeg prøvde snowboard, og synes det var kjempekjekt. Nå har jeg lært meg hva snø egentlig innebærer – det betyr pudder i fjellene, ler hun.