Det er den tiden av året igjen. Søndag mellom klokka 18 og 02 natt til mandag kan man plassere fyrverkeri på et dertil egnet sted, ta på seg beskyttelsesbriller og tenne på den godt merkede lunta, for så å trekke seg godt unna. Det høres så enkelt ut, og er det vel strengt tatt også. Likevel er det slik at nyttårsaften er høgsesong for Ålesund brannvesen og de fleste andre brannvesen i landet.

En kilo med krutt

– I år er heldigvis skogbrannfaren minimal, sier brigadeleder Trond Andreassen ved Ålesund brannvesen. Skogbrannutstyret ligger klart på brannstasjonen, men et snø og isdekke utenfor, og kald værmelding de neste dagene gjør det sannsynlig at det ikke blir lagt på bilene. Nå handler det om å være føre var. Det er her branningeniør Fredrik Steffensen kommer inn i historien.

Steffensen jobber på forebyggende avdeling, og har blant annet ansvar for å kontrollere utsalgssteder for fyrverkeri, og gi tillatelse til kjøp, salg og oppbevaring. Det er totalt 16 utsalg i Ålesund i år. Giske, Skodje og Sula har alle tre hver, mens Haram har hele 9 utsalg. Torsdag blir vi med Steffensen bortom utsalgsstedet på Color Line Stadion.

– I romjula har vanlige folk lov til å oppbevare fyrverkeri med inntil 10 kilo netto eksplosivinnhold, forklarer Steffensen. De største batteriene har 1 kilo med netto ekspolosivinnhold, får vi forklart av Roy Petter Normann hos importøren Svea Fireworks. Det er kjøperen som er ansvarlig for å holde seg innenfor regelverket. Ideelt sett bør fyrverkeriet oppbevares tørt utenomhus i en bod eller en garasje, forklarer branningeniør Steffensen.

Briller

Roy Petter Normann poengterer at de er påpasselig med å levere både tennstav og beskyttelsesbriller til kjøperne. Både Normann og Steffensen poengterer viktigheten av å bruke briller også ved bruk av stjerneskudd.

Det å være edru og bruke vett og forstand er også solide suksesskriterier når man befatter seg med fyrverkeri. En fullstendig oppstilling av fyrverkerireglene finner du på nettsiden www.sikkerhverdag.no