Det er i den nye delen av kjøpesenteret på Moa, eid av Thon-gruppen og under oppføring nå, at Ålesund kommune har fått tilbud om å leie lokaler til bibliotek. Det skal plasseres på gateplan med vrimleområde utenfor, og nå har årsleien fra Thon-gruppen kommet på bordet.

– Den ligger på 945.800 kroner eller rundt 2.000 kroner kvadratmeteren, sier kultursjef i Ålesund kommune, Oskar Skulstad.

Dette er ca. 300.000 mer i årlig husleie enn det Spjelkavik filial av Ålesund bibliotek betaler i dag, i lokaler i Moa Helsehus. Økningen i pris skremmer ikke Skulstad.

– Vi har fått en god avtale, med langt lavere leie enn andre, kommersielle, aktører. Dessuten, med i dette bildet er også muligheten for ny bruk av helsehuset, som er eid av Åke. Hvis biblioteket flytter ut kan andre kommunale aktører flytte inn i helsehuset, og dermed kan det hende at dette faktisk blir lønnsomt.

Alle velkommen

Viktigst av alt, mener Skulstad, er at en bibliotekfilial i det nye kjøpesenterbygget, vil gjøre biblioteket mer synlig.

– Jeg tror at dette vil kunne bety mye for hele befolkningen i indre bydel. Biblioteket som institusjon er ikke lenger hva det en gang var. Nå er biblioteket like mye en møteplass som et sted å låne bøker. Moa trenger et slikt sted, som ønsker alle velkommen på tvers av alder, etnisitet og sosial bakgrunn.

Være der folk er

Biblioteksjef Mette Aaram Ringstad er hjertens enig med Skulstad.

– Jeg håper inderlig at vi får flytte. Man kan si mye om kjøpesenter, men det er der folk ferdes og da må vi være der, sier Ringstad, og legger til:

– En plassering i det nye Thon-bygget vil forhåpentligvis føre til større besøk og mer aktivitet. Jeg ønsker at biblioteket skal være en god møteplass med arrangementer både på dagtid og kveldstid.

Ringstad og Skulstad håper at en ny plassering av biblioteket vil sikre den nedleggingstruede filialen mot flere kutt.

– Nå må saka behandles politisk, men jeg håper politikerne vender tommelen opp, sier Skulstad.

Kultursjef: Oskar Skulstad. Foto: Alexander Worren