Boligområdet var opprinnelig dekket av myr. Setningsskader gjør at én bolig må rives. Andre steder på tomta er det ikke bestemt om det skal igangsettes bygging på grunn av sviktende grunnforhold.

I tingretten ble Steinar Lausund og selskapet FB Utvikling AS dømt til å betale 11 mill. i erstatning til Roar Eiken i Norgeshus Din Bolig AS, etter at boligprosjektet ble solgt i 2012 for 20,6 millioner. Også Norconsult ble funnet skyldig og ble dømt til å må betale 6,7 mill. Nå er begge summene kraftig redusert.

Fradrag for medvirkningsansvar

Lagmannsretten mener at alle aktører i saken har gjort seg skyld i feil og forsømmelser, og at det må få konsekvenser for erstatningsansvaret.

For FB Utvikling er erstatningsansvaret redusert til 5,7 mill. Lagmannsretten er enig i at Steinar Lausund solgte byggeprosjekt på Flisneset uten å opplyse godt nok om grunnproblemene. Retten mener det måtte fremstå som åpenbart for utbyggeren at området var utsatt for setninger.

Samtidig kan Din Bolig bebreides for at selskapet ikke avklarte geotekniske forutsetninger for den delen av utbyggingen som ikke var satt i gang. Din Bolig har derfor et medvirkningsansvar, og det må gjøres et betydelig fradrag, mener retten.

Nytt er at Busengdal Transport AS, som skiftet ut myrmasser med stein, må betale 2,6 mill. i erstatning fordi arbeidet ikke ble utført godt nok alle steder. Under to av boligene viste det seg å være opptil tre meter med myr.

For Norconsult AS er erstatningsansvaret redusert til 1,9 mill. kroner.

Burde oppnådd minnelig løsning

Lagmannsretten skriver i dommen at det er vanskelig å forstå at det ikke har vært mulig å komme frem til en minnelig løsning utenom rettsapparatet, og at det har vært betydelige kostnader gjennom to rettsinstanser.

I tillegg har alle parter gjort seg skyldig ifeil og forsømmelser. Hver av partene må derfor dekke egne sakskostnader i tingretten og lagmannsretten. Dommen en enstemmig.

Setningsskader gjør at boligen aller nærmest må rives. Flere boliger i bakgrunnen er tidligere utbedret. Andre steder på tomta er det ikke bestemt om det skal igangsettes bygging på grunn av sviktende grunnforhold. Arkivbilde. Foto: Per Ove Stige