– Vi salter og strør så godt og så mye vi kan, sier Oddvar Kongsvik, virksomhetsleder for Veg, anlegg og park i Ålesund kommune. Han bekrefter at kommunen får mange telefoner fra folk som mener at det bør strøs og saltes bedre, men Kongsviks svar er at kommunen gjør det beste ut av midlene de har til rådighet.

– Nå er det en situasjon med mye is flere steder. For Ålesund er det noe som hører unntakene til. Som folk vet er vi mer vant til milde og våte vintre på våre kanter. Det betyr at vi nå må omdisponere noen av midlene vi har og kanskje bruke dem på en annen måte enn det som først var planen, sier Kongsvik.

Hastemøte om trappene

Han forklarer at det første som prioriteres når det skal saltes og strøs er veger, samt gangsoner folk er avhengige av å bruke for å komme seg fra husene sine og til/fra jobb. Torg og åpne plasser er også prioritert. Kongsvik påpeker at kommunen torsdag var ute og strødde og saltet på flere torg i byen.

Når det gjelder trappene opp til Fjellstua er drifting av de på vinterstid noe som tradisjonelt ikke har lagt inne i budsjettet til Veg, anlegg og park. Torsdag hadde imidlertid Kongsvik et møte med rådmannen om situasjonen i trappene.

– Da ble vi enige om å gjennomføre et prøveprosjekt der vi fredag strør trappene. Om dette blir et permanent tiltak må vi vurdere senere.

Kongsvik lover også at det skal komme på plass skilt ved trappene som informerer om at de kan være glatte.

– Før fantes det slike skilt, både på norsk og engelsk, men de ble borte under oppussinga. Nå skal vi bestille nye, sier Kongsvik.

– Gå her om du tør

I trappene til Fjellstua torsdag formiddag treffer Sunnmørsposten noen få sjeler som trosser hålka.

– Det er glatt, ja, ler kollegene Arne Hallset og Eskild Thorsen. De er henholdsvis sjukepleier og assistent ved Ahus i Oslo, i Ålesund i forbindelse med et jobboppdrag.

– Det kunne med fordel vært strødd, sier Eskild, men Arne legger til:

– Selv om jeg er enig i det liker jeg samtidig holdningen som kommunen her viser, som kanskje er litt typisk norsk: gå her om du tør, og på eget ansvar, ha ha!

Lenger opp i trappene treffer vi Linda Bakken, flyvertinne i SAS og bosatt i Trondheim. Også hun har noen timer å slå i hjel i jugendbyen denne formiddagen.

– Heldigvis er det rekkverk, jeg har støttet meg til det hele vegen opp. Jeg må innrømme at en venninne som bor i Ålesund advarte meg mot å gå her i dag, sier hun.

Riktig utstyr

Oddvar Kongsvik gjentar at kommunen gjør det de kan med salting og strøing, men oppfordrer folk samtidig til å ta ansvar selv.

– Man må sko seg fornuftig, helst med brodder, når været er slik det er nå. Å kunne garantere isfrie forhold på veg, fortau og ellers, er en umulig oppgave for oss å leve opp til.

Kongsvik vil også understreke at kommunen, enkelte steder, ikke strør eller salter før det kommer en bestilling fra Åke.

– Dette gjelder åpne plasser ved ulike institusjoner, og også skoleplanene ved skolene i kommunen. Der blir det ikke strødd eller saltet fra oss før vi får en bestilling fra Åke.

– Det er en ganske ekstrem situasjon vi er oppe i nå, med mye is. Når det er sagt skal mesteparten av vårt areal nå være strødd, og det øvrige har vi inne bestillinger på, sier Birger Hjelle som er avdelingsleder i Åke.

Virksomhetsleder i kommunen: Oddvar Kongsvik. Foto: OLAV STANDAL TANGEN
Forsiktig: Linda Bakken hadde ikke brodder, men holdt seg i rekkverket da hun torsdag gikk i trappene til Fjellstua. Flyvertinna i SAS ville bruke noen timer i Ålesund på en trimtur. Foto: Nils Harald Ånstad