– Jeg kan ikke forstå at det er mulig for Venstre å gi så mye på miljø og innvandring at Frp blir fornøyd. Eller motsatt, at Frp er villig til å gi så mye på disse to områdene at det blir til å leve med for Venstre, sier Gjerde.

Gjerde har fra første stund advart sitt eget parti mot å gå i regjeringsforhandlinger med Frp.

– Jeg står på det jeg har sagt hele tiden. På områdene miljø og innvandring står Venstre og Frp på hver sin side. Det er de to partiene på Stortinget der avstanden er lengst på disse saksfeltene, sier Gjerde.

Avstanden for stor

Tirsdag denne uka satte partitoppene fra Høyre, Frp og Venstre seg ned på et hotell på Jeløya utenfor Moss for å bli enige om en ny regjeringsplattform. Det snakkes allerede om at de kan være klare til å presentere den nye regjeringen fredag 19. januar.

– Sentrale folk i alle de tre partiene har fra rett etter valget og helt fram mot jul hatt såkalte sonderinger. At de nå har starta formelle forhandlinger betyr vel i praksis at de blir enige?

– Jeg ser det ikke slik. Min vurdering er at den politiske avstanden er så stor at jeg ikke tror dette er mulig.

– Melder du deg ut av Venstre dersom partiet ditt går inn?

– Det vil jeg ikke spekulere i. Jeg vil se det som kommer, sier Gjerde.

Statsråd

Ifølge Aftenposten blir Gjerde vurdert som en mulig statsråd i en ny Høyre, Frp og Venstre-regjering.

– Er du klar for å si ja om du blir spurt?

– Det vil jeg ikke spekulere om i det hele tatt. Det er kjekt å bli regna med, men jeg synes det er rart at Pål Farstad sitt navn ikke er framme, sier Gjerde.

På andre dag av forhandlingen var det lite som lekket ut, men ifølge NTB var ikke de største stridstemaene som miljø og innvandring ennå kommet opp på forhandlingsbordet.

Jeløya Regjeringsforhandlingene mellom regjeringspartiene og Venstre. Venstres leder Trine Skei Grande, Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Oljeutvinning utenfor Lofoten, bruk av oljepenger i statsbudsjettet, satsing på veg kontra bane og distrikts- og landbrukspolitikk er temaer der det kan bli harde dragkamper, spesielt mellom Frp og Venstre.