Dette innebærer at kvinner i Møre og Romsdal som må sone fengselsstraff, fortsatt må sone langt unna barn og familie; i Trondheim, Oslo eller Bergen.

Da Sunnmørsposten møtte «Kari» fra Sunnmøre i august i fjor, som sonet på Bredtveit kvinnefengsel på Østlandet, hadde hun ikke sett familien og barna sine på et halvt år. En reisetid på ti timer vanskeliggjorde gjensyn.

«Kari» fra Sunnmøre må sone ti timer unna familie: Har ikke sett barna siden februar

Nærhetsprinsippet

Tre plasser

Kriminalomsorgen region vest har fremlagt en plan for å gjøre om en avdeling med tre plasser ved Ålesund fengsel til kvinneavdeling, og hadde i desember møte med Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI).

– Kriminalomsorgsdirektoratet ber som nevnt i møtet at det ikke arbeides videre med planene om å omgjøre den aktuelle avdelingen ved Ålesund fengsel til kvinneplasser, skriver Jan-Erik Sandlie, ass.dir i Kriminalomsorgsdirektoratet.

Hadde lavt belegg

ÅLESUND Frode Johansen er fengselsleder ved Ålesund fengsel. Foto: Staale Wattø

– Bakgrunnen for at vi søkte om tre plasser for kvinner, var at vi hadde lavt belegg og vi ønsket å utnytte ledig kapasitet, sier Frode Johansen, fengselsleder ved Ålesund fengsel til Sunnmørsposten.

– Men i KDI ønsker man at kvinner skal sone separat fra menn. Derfor går man bort ifra planen. Og nå har vi dessuten fullt belegg med mannlige innsatte, påpeker Johansen.

Årsak til økning kan være sammensatt, men fortsatt blir de som skal sone over et halvt år kartlagt for soning i Nederland, forteller han.

– Er det umulig å skille kvinnelige og mannlige innsatte i Ålesund fengsel?

– Det er ikke umulig, men ganske komplisert. Også fordi vi har mange felles aktiviteter organisert av ulike aktører. Jeg ser behovet for soningsplasser for kvinner, men når det er bestemt at vi ikke skal ha det, må vi ta det til følge, sier Johansen.

Kjartan Helland er prosjektleder for nytt soningssenter på Digernes.

Nytt soningssenter

Stortingspolitiker Steinar Reiten (Krf) har engasjert seg i kampen for å få regjeringa til å realisere nytt soningssenter på Digernes, men klarte ikke å nå fram med det i statsbudsjettet.

– Viktigste drivkrafta

– Det er heilt fortvilt. I Krf har vi engasjert oss i saken, særlig på grunn av at mødre må sone så langt borte fra barna og andre slektninger, noe som er en ekstra utfordring i vårt fylke. Dette med kvinnene er den viktigste drivkrafta! Regjeringa vil avvente konseptvalgutredningen som Kriminalomsorgen region vest er i gang med. Men dette er ikke godt nok, for dette kan dra ut i tid, ut i 2019. Soningssenteret på Digernes er et veldig godt konsept, både soningsmessig med gradvis tilbakeføring fra fengsel til frihet, og hvor det er planlagt en egen fløy for kvinner. Jeg vil stå på og prøve å få planene gjennom. Neste mulighet er i revidert budsjett til våren, sier Reiten.