Sylvi Listhaug reiser til Øst-Afrika

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) reiser til Øst-Afrika for å se på flyktningsituasjonen i regionen.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier Norge bruker 6,7 milliarder kroner i år på enslige mindreårige asylsøkere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix 

Nyheter

Listhaug skal være i Nord- og Øst-Afrika i sju dager sammen med ansatte fra eget departement, ifølge VG.

– Vi skal reise for å se på flyktningsituasjonen i Afrika. Slik det er nå, dreier store deler av flyktning- og asyldebatten seg om andre områder og man hører knapt om noe av det som skjer med dem jeg vil kalle «de glemte flyktningene», sier Listhaug.

Antall asylsøkere lavere enn på 20 år

Ikke siden 1995 har det kommet så få asylsøkere til Norge i måneden som det gjør nå. I år venter UDI rundt 3.000 ankomster, men tallet er svært usikkert.


Av sikkerhetsmessige årsaker ønsker ikke ministeren å spesifisere hvilke land hun skal besøke når. På turen skal Listhaug møte myndigheter i landene, blant annet for å diskutere returavtaler med Norge.

– Returpolitikken er høyt prioritert i Norge, så det vil bli naturlig for oss å sørge for at mennesker som ikke har krav på opphold her, kan sendes tilbake til landene de kommer fra, sier hun.

– Vi skal møte myndigheter og internasjonale organisasjoner som har god kunnskap om flyktningstrømmen i Afrika. Det er et kontinent som ser ut til å være helt glemt i Norge og resten av verden, sier Listhaug.

To millioner afghanske flyktninger risikerer å miste opphold i Pakistan innen en måned

Rundt to millioner afghanske flyktninger går en usikker framtid i møte etter at Pakistans regjering brått bestemte at de kun får bli i ytterligere 30 dager.